La casa Lluvià, modernisme al bell mig de la ciutat

per Lluís Virós / Francesc Rubí, 27 d'agost de 2015 a les 12:16 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 27 d'agost de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
PATRIMONI. Un dels edificis unifamiliars amb jardí més bonics de Manresa és aquesta torre situada a la cantonada dels carrers del cardenal Lluch i de l’Arquitecte Oms, a tocar del Passeig. És una obra d’Ignasi Oms i Ponsa construïda entre 1908 i 1910, que està envoltada de dues de les millors obres modernistes de la ciutat: la casa Torra i el Casino.
Ignasi Oms la va construir amb un llenguatge modernista. Es tracta d’una casa de planta baixa, pis i soterrani , amb una tor re aixecada en un dels vèrtex i amb coberta d’ esca t es ceràmiques. Cadascuna de les quatre façanes té un tractament estètic diferenciat, cosa que reforça la verticalitat d el cos de la torre que forma la cantonada més oberta al jardí. A les f açanes hi d estaquen els esgrafiats del primer pis i un gran finestral amb balcó de pedra. Les o bertures estan e mmarcades amb pedra i les baranes de l balcó són de ferro forjat. La façana principal, que dóna al carrer de l’ A rquitecte Oms, té els coronaments de cornisa es gl aonats. La c onstrucció és de pedra i maó , i l’o rnamentació està feta amb relleus de pedra de motius geomètrics i florals, esgrafiats, ferro forjat i ceràmica.   
 
La casa era propietat d’un s fabricants seders que durant el segle XIX van passar al sector de les vetes de cotó. Tenien una fàbrica de cintes al P asseig i encarregaven molta feina a mans. L’edifici va estar força abandonat fins al 1981, quan l’Ajuntament el va comprar . F inalment el va restaurar la delegació a la Catalunya C entral del Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya. La restauració ha modernitzat l’edifici i l’ha adequat als nous usos tot respectant l’estètica original i la major part dels elements històrics .  
 
El catàleg de Manresa protegeix l’edifici de manera integral pel valor a r tístic i històric , així com per l’ús d'un repertori d'elements decoratius modernistes pr o pis de l'arquitecte Oms. També c al valorar que és una referència paisatgística en la trama urbana del primer eixample articulat a partir del Passeig . En resum , es pot dir que és un edifici que deixa empremta en la zona més burg e s a de l a ciutat .  
 
PER SABER-NE MÉS:  

 
- BARAUT, Anton; BOVER, Imma. " El Modernisme al Bages ", a "Dovella" , núm. 3 , Manresa, d esembre de 1981 .  
- LACUESTA, Raquel. " Ignasi Oms i Ponsa , arquitecte: la consolidació del modernisme terra endins ". Delegació del Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya a Manresa i Angle Editorial, Manresa, 2009.

Casa Lluvià Foto: Francesc Rubí



Participació