L’hort del Puig: senalles ecològiques i de proximitat

per Alba Piqué / Laia Puig, 15 d'agost de 2015 a les 12:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 15 d'agost de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
DEL TROS AL PLAT. A Castellbell i el Vilar, concretament al Vilar, trobem l’hort del Puig, una zona d’horta amb molts d’anys d’història i que no fa gaire va decidir recuperar el Nil Puig amb l’ajuda de la seva família. Va iniciar aquesta experiència després d’haver voltat molt de món i haver participat en més d’un projecte relacionat amb l’agricultura ecològica.
Quan estudiava Biologia a la UAB col·laborava amb el projecte de l’hortet de l’Autònoma, després va viure un temps a Granada on formava part d’una cooperativa d’autoconsum, també va estar viatjant tot fent voluntariat per granges ecològiques i la seva primera feina va ser a Camps, en un projecte també relacionat amb l’agricultura ecològica, Can Feixes. Tot plegat va fer que recollís un munt d’idees i una bona formació i pogués començar el propi projecte a la finca de la família, l’any 2013.
 
L’hort del Puig consta d’unes 2 hectàrees de cultiu distribuïdes en diferents feixes i a diferents alçades al voltant d’un torrent, aquest paisatge té un encant característic. El reg prové d’un pou construït a la finca i d’allà en fan pujar l’aigua que es distribueix per tot l’hort. Inicialment la zona utilitzada és a la banda obaga del torrent, però ara ja comencen a treballar la zona de solell, que permetrà que els hiverns siguin més fructífers.
 
Hi podem trobar tots els productes típics de l’horta segons cada temporada. Les estrelles a l’estiu són l’albergínia blanca i el tomàquet de Montserrat. Aquest any també han provat el tomàquet pebroter, que té força requesta, perquè hi ha gent que en fa conserva. A l’hivern trobem cols, bròquils, bledes i també calçots. L’any que ve provaran els espigalls, un producte força desconegut a la nostra zona, més típic del Garraf. És una verdura que prové de la col brotonera i s’obté durant els mesos de gener a març. La finca també té una part de fruiters: algunes pomeres i pereres que donen, de moment, poca producció. Però de cara al futur vol plantar més cirerers, presseguers i pruneres, els fruiters més adequats per la zona.
 

El Nil al seu tros
 
Els productes de l’hort del Puig es distribueixen a través de diferents senalles que arriben directament al client. Els dies de distribució són dimarts i dijous. Al matí cullen les verdures per a les senalles i a la tarda arriben al consumidor. Les cistelles no són tancades del tot i hi ha diverses mides, el Nil fa diferents propostes i el consumidor escull la que més el convenci, tant a nivell de productes com de quantitat. Les senalles es poden rebre a casa o anar-les a buscar en un punt de recollida. A Manresa n’hi ha un. Els divendres també cullen per portar-ho a alguns restaurants i els dissabtes al matí dels mesos d’estiu munten una parada al peu de la mateixa finca, al Vilar, on venen els productes a tothom que s’hi vulgui acostar. Així resolen el tema dels excedents a l’estiu. A part de les senalles i la parada dels dissabtes, també porten verdures a alguns restaurants, a botigues i a cooperatives de consum.

FITXA:
Productor: L’hort del Puig.
Productes: Verdures i hortalisses ecològiques.
Adreça: c/ del Vilar (Castellbell i el Vilar).
Telèfon: 633.03.42.20.
Correu electrònic: lhortdelpuig@gmail.com.



Participació