L'estiu, un altre any

per Josep M. Oliva , 6 de juliol de 2015 a les 10:19 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 6 de juliol de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
 Hi ha una manera oficial de comptar les hores i els dies que es basa en rellotges atòmics d'una precisió gairebé exacta. Ara, per mesurar el pas del temps i de la vida, els humans ens guiem per referents més imprecisos però molt més gràfics. Arriben els primers dies de fred i algú --que pot ser qualsevol de nosaltres-- diu "no te n’adones i d'aquí a quatre dies ja tornem a ser a Nadal". I quan ho pensem, pensem també en la fugacitat de les setmanes i els mesos. En front d'aquella observació que sempre amaga un cert deix de fatalitat, intento interpretar el mateix fenomen des d'un vessant més optimista i pensar "no te n’adones i ja torna a ser estiu". El cicle vital és exactament el mateix, però en canviar el punt de vista és com si també canviés la percepció que en tenim. I en lloc de veure el camí que ens duu cap al fred, el recolliment i --tantes vegades-- cap al record dels que ja no hi són, intento mirar el camí que ens duu cap a l'alegria de l'estiu i la seva arribada inexorable després del llarg hivern. De la mateixa manera que els fabulistes de l'antiguitat --posats al dia pels fabulistes moderns-- ens van inculcar la moral de La cigala i la formiga, estaria bé que algú popularitzés una nova versió en la qual la formiga no sacrifiqués l'alegria de l'estiu per procurar-se un bon hivern sinó que en el recolliment del mesos més freds estalviés per dilapidar-ho tot ens els dies més brillants que van de juny a setembre. L'estalvi és certament una gran virtut que cal infondre als infants, però potser seria millor posar-los com a exemple una formiga que estalvia de cara a les vacances que no pas una que subscriu un pla de pensions.
 
Gairebé sense adonar-me'n ha arribat un altre cop l'estiu. I aquesta mateixa columna m'ho recorda de nou: El Pou en què sortirà publicada és el dels mesos de juliol i agost i la pròxima ja serà la del setembre. El nostre temps d'estiu no ve marcat només pels dies justos de vacances laborals sinó per tot un altre seguit de senyals com aquest, i cadascú té els seus. Les nostres vacances estivals comprenen un pilot de moments compatibles fins i tot amb els dies de treball. Més que una estació de l'any i més que uns dies d'inactivitat o d'esbarjo, l'estiu és un estat d'ànim, i aquest que acaba d'arribar l'esperava amb tantes ganes... 

Arxivat a:
Opinió


Participació