Ignasi Cebrian | Actualitzat el 12/06/2015

Poligonització

 
Què vol dir el terme “balearització”? És la construcció desmesurada, sense ordre i localitzada a primera línia de mar. Un abús extrem de la urbanització del litoral. El resultat final és una degradació ambiental i del paisatge. Aquest tipus d’urbanització té la finalitat d’atreure un turisme deslocalitzat de sol i platja deslligat totalment del territori amb finalitats recaptatòries municipals de curta durada. Durant els anys 60 i 70 del segle XX, la urbanització del litoral de les Illes Balears va ser caòtica i sense gaire planificació, d’aquí prové el terme.

Hi ha un fenomen semblant d’urbanització desmesurada, però fragmentada i dispersa pel territori que també és destructora de paisatges i ecosistemes. És la construcció a tort i a dret de polígons industrials. No sé si el terme s’ha fet servir alguna vegada, però a aquest fenomen el podríem anomenar com a poligonització: destrucció del paisatge i els ecosistemes vitals urbanitzant de forma no necessària una part del municipi per posar-hi empreses o simplement per fer especulació urbanística.

Hi ha ajuntaments catalans i bagencs que s’emparen en la legalitat urbanística per continuar destruint el territori. Caldria aturar aquestes pràctiques fraudulentes, èticament parlant, quasi corruptes i sobretot insalubres. Un exemple: el del Mas Mollet a Sant Joan de Vilatorrada.

Els gestors i polítics actuals de Sant Joan de Vilatorrada argumenten públicament que tant fa destruir el territori perquè irremeiablement ja està trinxat. No ve d’aquí destruir, en concret, espais i corredors ecològics vitals pel Bages. També argumenten que vindran “grans” empreses salvadores dels ciutadans i del municipi. Aquestes crearan llocs de feina a canvi de trinxar més el territori i, en definitiva, de restar salut i benestar al ciutadans. Una forma més d’estratègia recaptatòria pervertida. Caldria deixar d’usar aquestes formes velles, desastroses i, fins i tot, tercermundistes de gestió urbanística i ambiental i ser més coherents amb els temps actuals: la gent està farta d’aprofitats desenvolupistes i demana transparència i honestedat a l’administració. Alguns arguments ja estan molt tronats i gastats, però, malgrat tot, hi ha polítics que encara els fan circular prenent per ignorats els ciutadans.

Sembla que cada poble o ciutat ha de destruir i malgastar una part del seu paisatge i territori construint polígons, que en la majoria de casos acaben buits. Els resultat és sumatiu, es destrueix el paisatge de tota la comarca i de tot el país. Per evitar aquest desastre, caldria fer una política de gestió semblant a la que es fa amb els habitatges buits. Incentivar l’ús dels polígons construïts i prohibir taxativament la construcció de nous. Per aconseguir aquesta fita és necessària i indispensable una gestió d’àmbit supramunicipal per ocupar plenament els polígons existents.
 

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Ignasi Cebrian@ignasicebrian Sóc gracienc i visc a Manresa des del 2000. Biòleg i periodista de formació i professor de ciències naturals de professió. Des de sempre m’han seduït els mons del medi ambient, la ciència i la comunicació. No sóc el Capità Enciam i per això faig ecologisme gris, no cridaner i de proximitat, és a dir "sostenibilisme". Tampoc sóc el professor Walter Lewin i per això em dedico a fer docència o divulgació científica també de proximitat i, sempre, de la forma més creativa possible
Altres articles d'aquest autor
Associació Cultural El Pou De La Gallina | NIF: G-58376682 | Carrer Sobrerroca 26, 1r 1a | Apartat de Correus 1 - Manresa | Tlf/Fax: 93 872 50 18 | elpou@elpou.cat | Condicions d'ús
Ús de cookies
Utilitzem galetes pròpies i de tercers per mesurar i gestionar les visites a la web, com també per recordar els usuaris que hi accedeixen. Si accepta la seva instal·lació, considerem que accepta el seu ús. Per canviar-ne la configuració o obtenir informació sobre la nostra política de galetes premi aquí.