Adam Majó | Actualitzat el 29/05/2015

Manresa capital?

 
Manresa és cinc vegades més gran que Berga i set i mitja més que Solsona. Amb aquests números és lògic que la capital del Bages exerceixi també de centre de gravetat del Berguedà i el Solsonès (i el Moianès…). Si quan parlem de la capitalitat de Manresa ens referim a això i si els límits del que anomenem Catalunya central són aquests, no ens discutirem, és un fet evident. Em temo, però, que quan determinats portaveus de la ciutat parlen de capitalitat i de la Catalunya central es refereixen a un projecte força més ambiciós. Una idea que ve de quan Manresa pretenia ser la “quinta” província i que ha derivat en una proposta poc concreta que inclouria dues o tres comarques més i que s’hauria de traduir, algun dia, en una nova vegueria. I és per aquí que no anem bé. En primer lloc, perquè aquesta Catalunya central, entesa com a regió autocentrada i en oposició a l’àrea metropolitana, no existeix ni existirà. I en segon lloc, perquè per a la gent d’Osona o l’Anoia la ciutat de referència sempre serà Vic i Igualada, i la seva capital supracomarcal la mateixa que per a nosaltres: Barcelona. Aquell vell esquema que dividia el país entre l’àrea metropolitana i el “rerepaís” ha passat a la història i, tan a prop d’una de les metròpolis més importants de la Mediterrània i d’Europa, no té cap sentit voler articular capitalitats alternatives. De fet, hi ha mapes de les aglomeracions urbanes del món on situen Barcelona entre les que tenen de cinc a deu milions d’habitants, és a dir, amb nosaltres a dins. La Catalunya ciutat dels noucentistes és en realitat una Catalunya ciutat de ciutats, una xarxa (perdoneu el tòpic) amb els nodes cada cop més a tocar gràcies a la revolució de les carreteres i el ferrocarril i amb un centre potentíssim situat concretament a la plaça Catalunya de Barcelona.

Amb aquest panorama, més que competir amb osonencs i anoiencs per acollir oficines descentralitzades de la Generalitat que ens portaran un cert moviment però que no ens convertiran en capital real de res, hem de dedicar els esforços a pensar quin paper volem fer en aquest enorme sistema metropolità del qual formem inevitablement part. Hem de trencar-nos les banyes a aconseguir que aquest racó de món sigui un lloc on valgui la pena viure i treballar, una ciutat capaç d’atreure i retenir persones, iniciatives i projectes. I per fer-ho no hi ha altra opció que reforçar els trets distintius positius de la ciutat (l’Anella Verda, les dimensions caminables, els serveis públics o la vitalitat cultural) i corregir-ne els dèficits més importants (la mala connexió ferroviària o l’abandonament del centre històric). Fem els deures, recordem que som al segle XXI i enterrem d’una vegada la vella cantarella de la capitalitat frustrada.


 

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Adam Majó@adammajo Manresà des de l'any 1968. Flamero des del 1970. Militant de l'esquerra independentista des del 1986. Cambrer des del 1991. Veí del barri vell des del 1993. Jugador de rugby des del 1995. Opinaire des del 2001. Regidor de l'Ajuntament des del 2004. Llicenciat en Filologia Alemanya des del 2011. I treballador de la bicicleta també des del 2011.
Altres articles d'aquest autor
Associació Cultural El Pou De La Gallina | NIF: G-58376682 | Carrer Sobrerroca 26, 1r 1a | Apartat de Correus 1 - Manresa | Tlf/Fax: 93 872 50 18 | elpou@elpou.cat | Condicions d'ús
Ús de cookies
Utilitzem galetes pròpies i de tercers per mesurar i gestionar les visites a la web, com també per recordar els usuaris que hi accedeixen. Si accepta la seva instal·lació, considerem que accepta el seu ús. Per canviar-ne la configuració o obtenir informació sobre la nostra política de galetes premi aquí.