Lideratge en l’atenció a les persones

per Pere Culell, 13 de maig de 2015 a les 10:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 13 de maig de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Tots sabem que vivim un moment d’emergència social: a Manresa hem passat de 10.000 a 13.000 persones ateses a Serveis Socials del 2009 al 2013; tenim 6.600 aturats (del 2009 al 2014 han augmentat un 29%); 2.000 famílies que no poden pagar el lloguer o la hipoteca; 1.500 famílies ateses al Banc d’Aliments... Al mateix temps que tenim més de 8.000 habitatges desocupats, només el 2013 hi ha hagut 67 llançaments executats en judicis hipotecaris, i 94 llançaments de desnonament d’habitatges de lloguer.

La tasca feta des de l’Ajuntament, des d’entitats del tercer sector... és ingent, però no suficient. Un dels temes més preocupants és l’estancament de la situació que pateixen les persones més vulnerables, i el greu perill de despenjar-se per sempre de la majoria més benestant.

La memòria social presentada per l’Ajuntament el març passat només recull les activitats fetes per l’Ajuntament i no per les entitats, la qual cosa fa que no tinguem la realitat de la situació. La memòria social més ben feta és la del POUM, externalitzada, però no compartida a la memòria de Serveis Socials de l’Ajuntament.

En el moment més greu de la crisi, només hem estat capaços de mantenir la dotació dels Serveis Socials, mentre pagàvem desenes de milions d’euros als bancs. El govern municipal no ha estat capaç d’aplicar dues mocions aprovades al Ple municipal per tal d’instar els bancs i les grans immobiliàries a posar part del seu parc desocupat a lloguer social.

Les entitats demanen un diagnòstic de la realitat manresana de l’exclusió social, adoptar una estratègia local d’inclusió articulada amb el tercer sector, un Pla local d’habitatge, transparència total de totes les entitats de les taules o consells municipals; treball colze a colze; lideratge clar de l’Ajuntament per saber qui fa què; comunió de béns per l’aprovisionament i la distribució d’ajuts...

En aquest moment en què els diferents partits presenten els programes electorals per a les municipals 2015, moltes entitats els han ofert propostes, oportunitats de millora. Si no hem estat capaços de fer-ho durant els darrers quatre anys, siguem capaços d’anar de bracet amb les entitats i plataformes a partir del 24 de maig. Fem una Manresa cohesionada i més justa socialment.
Som-hi!



Arxivat a:
Opinió



Participació