Pere Culell | Actualitzat el 13/05/2015

Lideratge en l’atenció a les persones

Tots sabem que vivim un moment d’emergència social: a Manresa hem passat de 10.000 a 13.000 persones ateses a Serveis Socials del 2009 al 2013; tenim 6.600 aturats (del 2009 al 2014 han augmentat un 29%); 2.000 famílies que no poden pagar el lloguer o la hipoteca; 1.500 famílies ateses al Banc d’Aliments... Al mateix temps que tenim més de 8.000 habitatges desocupats, només el 2013 hi ha hagut 67 llançaments executats en judicis hipotecaris, i 94 llançaments de desnonament d’habitatges de lloguer.

La tasca feta des de l’Ajuntament, des d’entitats del tercer sector... és ingent, però no suficient. Un dels temes més preocupants és l’estancament de la situació que pateixen les persones més vulnerables, i el greu perill de despenjar-se per sempre de la majoria més benestant.

La memòria social presentada per l’Ajuntament el març passat només recull les activitats fetes per l’Ajuntament i no per les entitats, la qual cosa fa que no tinguem la realitat de la situació. La memòria social més ben feta és la del POUM, externalitzada, però no compartida a la memòria de Serveis Socials de l’Ajuntament.

En el moment més greu de la crisi, només hem estat capaços de mantenir la dotació dels Serveis Socials, mentre pagàvem desenes de milions d’euros als bancs. El govern municipal no ha estat capaç d’aplicar dues mocions aprovades al Ple municipal per tal d’instar els bancs i les grans immobiliàries a posar part del seu parc desocupat a lloguer social.

Les entitats demanen un diagnòstic de la realitat manresana de l’exclusió social, adoptar una estratègia local d’inclusió articulada amb el tercer sector, un Pla local d’habitatge, transparència total de totes les entitats de les taules o consells municipals; treball colze a colze; lideratge clar de l’Ajuntament per saber qui fa què; comunió de béns per l’aprovisionament i la distribució d’ajuts...

En aquest moment en què els diferents partits presenten els programes electorals per a les municipals 2015, moltes entitats els han ofert propostes, oportunitats de millora. Si no hem estat capaços de fer-ho durant els darrers quatre anys, siguem capaços d’anar de bracet amb les entitats i plataformes a partir del 24 de maig. Fem una Manresa cohesionada i més justa socialment.
Som-hi!
FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Pere Culell@pereculell. Manresà de la collita del 1955, és militant d’ERC. Llicenciat i Doctor en Medicina i Cirurgia per la Universitat de Barcelona, ha ampliat la seva formació a Rochester (Minnesota), Atlanta (Georgia) i Milano (Lombardia). Ha estat Coordinador de la Unitat de Patologia Mamària i de l’Oficina Tècnica de Cribratge de la Fundació Althaia. És autor o coautor de 30 publicacions, entre les quals, el Vocabulari de Sinologia i el Diccionari de Sinologia en línia del TERMCAT. Ha impulsat projectes de cooperació entre Manresa i l’Àfrica com a membre de l’Associació d’Amics de la UNESCO de Manresa i de CODES-CAM (Cooperació per al Desenvolupament del Camerun), i des del 2011 fa pinya amb els Tirallongues de Manresa.
Altres articles d'aquest autor
Associació Cultural El Pou De La Gallina | NIF: G-58376682 | Carrer Sobrerroca 26, 1r 1a | Apartat de Correus 1 - Manresa | Tlf/Fax: 93 872 50 18 | elpou@elpou.cat | Condicions d'ús
Ús de cookies
Utilitzem galetes pròpies i de tercers per mesurar i gestionar les visites a la web, com també per recordar els usuaris que hi accedeixen. Si accepta la seva instal·lació, considerem que accepta el seu ús. Per canviar-ne la configuració o obtenir informació sobre la nostra política de galetes premi aquí.