Alfons Rodríguez: «Mai no m’havia imaginat passar-m’ho tan bé treballant»

per Núria Closas, 28 d'abril de 2015 a les 08:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 28 d'abril de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
EMPRENEDORIA. Kiwi és un coworking format per vuit autònoms que unint sinergies elaboren projectes per a empreses privades i entitats com Manresana d’Equipaments Escènics. La gràcia rau en el fet de poder canviar els membres segons els interessos del moment de cadascú. Això sí, als actuals els agradaria centrar-se en temes de comunicació i TIC.
Es tracta de dues empreses amb dos socis cada una, Maknetic i Think Creativitat On i Offline; i quatre autònoms i una becària, que fan gestió de xarxes socials, personal branding, consultoria i formació digital, desenvolupament d’aplicacions Android i il·lustració digital, respectivament.

Per què un coworking i no una cooperativa?
Sergi Méndez: Kiwi no és un negoci, és una associació sense ànim de lucre, el negoci el generen els seus integrants. Neix d’entendre el canvi que hi ha hagut en el món empresarial i d’adaptar-se. Aquí cadascú és especialista en una cosa, és com si fóssim una empresa amb tot de llocs molt especialitzats.
Marc Vilaplana: Estem molt orientats a temes TIC, comunicació, xarxes, imatge i disseny. D’aquesta manera, col·laborem a fomentar les sinergies quan ens encarreguen algun projecte extern i també podem tirar endavant projectes propis ideats entre nosaltres. És coworking tal com hauria de ser, no com a altres llocs que acaba sent despatx compartit.

Com es viu el dia a dia?
M. V.: Ens reunim un cop a la setmana, per parlar i fer pluja d’idees, però cada dia és molt variat. Cadascú té la seva empresa, n’hi ha sis i per tant hi ha sis ritmes diferents. Part de la gràcia és que la simple assistència al teu lloc de treball provoca que et vegis involucrat en projectes que mai havies pensat que et trobaries. Un arriba amb una idea, la comenta i entre tots pensem com desenvolupar-la.
A. R.: És molt enriquidor. Quan portes molts anys tancat en una casa es creen ambients viciats. El Sergi i jo estàvem en un espai de 60 metres quadrats on cada dia fèiem el mateix i en canvi aquí és totalment el contrari. Mai no m’havia imaginat passar-m’ho tan bé treballant. No vol dir que les coses siguin fàcils, però com a mínim ens ho passem bé.
 
Sembla com si parléssiu de Google.
M. V.: Ens falta el billar [riu]. La sala és conjunta, amb les taules i ordinadors de tots, sense despatxos. A vegades estem tots junts fent feina i escoltant música amb els auriculars i d’altres xerrant. No sempre hi som tots. Ens vam presentar al concurs de Jägermeister. En 24 hores teníem cartell i ja havíem fet l’entrega. L’Enric, que estava de viatge, no ho va ni viure de tan ràpid que va anar.
 
És difícil fer entendre què és el coworking?
A. R.: Cadascú té les seves històries a explicar, però l’exemple més clar és que busquem un programador des de fa molt temps que tindria projectes per fer amb nosaltres des del moment zero i no hi ha manera de trobar-lo.
M. V.: Cadascun de nosaltres paga una quota mínima al mes. Si algú volgués entrar, hauria de ser autònom i podria venir 15 dies per provar-ho de forma gratuïta. Si es volgués quedar, també hauria de pagar. Però bé, cobriria de sobres el lloguer amb els seus projectes i els que poguessin sorgir aquí.

Els coworkings són el futur?
S. M.: És el futur en el sentit de l’estructura horitzontal, de compartir i canviar la mentalitat de les empreses piramidals, per fomentar el creixement personal de les persones i que cadascú pugui participar i tirar endavant l’empresa. És una adaptació clara a la crisi.

Què li diríeu a algú que vol emprendre?
M .A.: És una actitud, una manera proactiva de treballar. No és fàcil, potser hi ha algú que té una idea molt brillant però no serveix per dur-la a terme i en canvi algú altre sí. Jo li diria que ho ha de sentir, tenir passió per allò que fa i molt d’interès, constància i metodologia.


D’esquerre a dreta: David Calvet, Marc Vilaplana, Enric Bastardas, Sergi Méndez, Alfons Rodríguez i Marta Albet.

FITXA
Nom: Kiwi Coworking.
Idea: febrer 2012.
Data de creació: febrer 2014.
Membres: Marc Vilaplana (Think. Creativitat On i Offline), David Calvet (Think. Creativitat On i Offline), Marta Albet (consultoria i formació digital), Alfons Rodríguez (Maknetic), Sergi Méndez (Maknetic), Miquel Abadal (NotyxGames), Alba Junyent (programació web), Enric Bastardas (Community Manager, Content Manager/Curator, Blogger) i Fiona García (il·lustradora digital).
Xarxes socials: kiwicoworking.com, @kiwicoworking, facebook i linkedin.
Sector: coworking centrat en comunicació, TIC i disseny.
Públic: empreses o projectes relacionats amb les TIC.
Adreça: Cardenal Lluch, 5–7, 2a planta, despatx 9.




Participació