Millorar la ciutat

per Jordi Sardans, 4 d'abril de 2015 a les 00:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 4 d'abril de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Les diverses actuacions ciutadanes que ja s’han començat a fer des d’ara fins al 2022, data de celebració de l’estada de Sant Ignasi a Manresa fa 500 anys, són una oportunitat històrica única per endreçar la ciutat i una excusa perfecta per millorar-la d’una manera substancial. Penso que fins ara s’han posat les bases per aconseguir-ho, i si la cosa no s’espatlla es poden assolir fites interessants, per projectar-nos definitivament cap enfora i sortir, encara que sigui momentàniament ,d’aquest pou immens en què estem ficats i que ens dóna un caràcter peculiar, però potser no ens deixa gaudir del paisatge espectacular que tenim al nostre voltant.

Pel que fa a les actuacions fetes fins ara, m’ha impactat especialment el treball que tant l’arquitecte Ton Baraut com sobretot l’escultor Ramon Oms han fet a la Coveta. Amb una paciència de sant, Oms ha aconseguit retornar a la Coveta 500 anys enrere, amb la roca original que havia estat tapada amb els anys amb ciment i guix. Natural i nua com està ara, aconsegueix aquella sobrietat necessària per fer-la més autèntica. S’acaba de fer també una rehabilitació encertada de la capella de Sant Ignasi Malalt que queda oberta al públic, si bé un cancell no permetrà entrar més enllà, llevat dels casos de les visites guiades o concertades que s’hi poden anar fent periòdicament. S’han arreglat alguns camins ignasians i d’altres està previst que millorin substancialment, com els horts de davant de la Cova, que ja tenen definit el futur, però els canvis s’hauran de fer per fases del 2015 al 2019 i del 2019 al 2022 per part dels equips de govern que dirigeixin la ciutat. Ara bé, una de les grans realitzacions que han de canviar la imatge actual de la ciutat, sobretot pel que fa a l’entrada sud, és l’enderroc de les actuals vivendes de la Guia, que pertanyen a Adif, d’acord amb el nou POUM, recentment aprovat en la primera fase per l’Ajuntament de Manresa. S’ha d’acabar amb el cost d’aquest nucli agregat. Calen diverses fases d’actuació, però els governants locals són conscients que s’hauran de resituar les persones que encara hi habiten. Sense les fàbriques de l’entrada a Manresa, obra del govern Valls, ara s’ha de continuar embellint l’entorn i la millora del paisatge, en un lloc on els elements ignasians brillen d’una manera natural, amb la Coveta recentment remodelada.

Arxivat a:
Opinió
Participació