Adam Majó | Actualitzat el 01/04/2015

Manresa té dos tresors

Manresa té dos tresors. L'un és la ciutat no construïda, l’entorn natural i agrícola: la riera de Rajadell, els boscos de pins i de ribera, el Collbaix, els regadius del Poal i Viladordis, el parc de l’Agulla, el secà del pla de Bages, les cingleres del Llobregat i el Cardener…Un tresor en brut que necessita protecció i connexió amb la ciutat, però que gràcies a la feina ja és al mapa mental de la majoria de manresans i manresanes i, per tant, té una mica més garantit el seu futur.

Si un tresor és la ciutat no construïda, els espais lliures que l’envolten, l’altre és, paradoxalment, la ciutat efectivament construïda: la trama urbana, els edificis, carrers, les places. Un tresor també en potència, del qual podem treure molt profit sense perdre una de les seves virtuts més valorades pels mateixos veïns i veïnes de la ciutat, la dimensió humana i caminable, el punt just entre una ciutat gran que necessita una potent xarxa de transport públic intern i un poble petit on tot és a prop però no hi ha de res. Manresa podria allotjar moltes noves activitats i projectes i desenes de milers d’habitants més sense ampliar ni un pam la superfície urbanitzada. Amb gairebé 10.000 pisos buits, amb els polígons industrials infrautilitzats, amb tants edificis d’equipaments i serveis buits i desaprofitats i amb una bona colla de solars urbans a l’espera d’un projecte, no és massa agosarat pensar que tenim reserva d’espai dins l’àmbit construït fins ben bé l’any 2050.

És amb aquestes premisses s’ha redactat el POUM que l’Ajuntament va aprovar en fase inicial el passat més de març. Un POUM que tira enrere les previsions fetes en l’època de la bogeria especulativa quan es preveien infraestructures tan agressives per al territori com innecessàries per a la gent que hi vivim i creixements desorbitats que es carregarien no tan sols bona part de l’anella verda a protegir, sinó també l’equilibri dimensional de la ciutat. Per això aquest POUM no preveu ni créixer a l‘altra banda del riu, ni que es construeixi una carretera entre la riera de Rajadell i la de Cornet, ni que s’edifiqui ni a curt ni a mitjà termini a la zona est, ni que s’arribi a fer l’eix transversal ferroviari. Projectes, tots ells, que segueixen figurant en planejaments superiors fets també en mala època que caldria revisar i posar al dia tan aviat com sigui possible. El POUM, de fet, no tan sols no preveu creixement sinó que pretén desurbanitzar determinats espais residencials i industrials situats a l’entorn agrícola i natural de la ciutat i fa una aposta decidida per facilitar la vinguda de persones, activitats i projectes a la Manresa construïda, augmentant usos possibles d’edificis buits, facilitant l’aprofitament de tots els edificis existents o reconeixent ”volums disconformes” si així es desencalla la rehabilitació de determinats immobles del barri vell.

Un POUM, en definitiva, és una eina per superar errors de perspectiva del passat recent i protegir i potenciar alhora aquests dos tresors de la ciutat: la Manresa no construïda i la Manresa ja urbanitzada. Ara només falta que hi hagi voluntat política, i social!, per utilitzar aquesta eina i fer-ho a fi de bé.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Adam Majó@adammajo Manresà des de l'any 1968. Flamero des del 1970. Militant de l'esquerra independentista des del 1986. Cambrer des del 1991. Veí del barri vell des del 1993. Jugador de rugby des del 1995. Opinaire des del 2001. Regidor de l'Ajuntament des del 2004. Llicenciat en Filologia Alemanya des del 2011. I treballador de la bicicleta també des del 2011.
Altres articles d'aquest autor
Associació Cultural El Pou De La Gallina | NIF: G-58376682 | Carrer Sobrerroca 26, 1r 1a | Apartat de Correus 1 - Manresa | Tlf/Fax: 93 872 50 18 | elpou@elpou.cat | Condicions d'ús
Ús de cookies
Utilitzem galetes pròpies i de tercers per mesurar i gestionar les visites a la web, com també per recordar els usuaris que hi accedeixen. Si accepta la seva instal·lació, considerem que accepta el seu ús. Per canviar-ne la configuració o obtenir informació sobre la nostra política de galetes premi aquí.