«Volem que s'aprengui explorant i experimentant»

per Anna Pujol, 24 de març de 2015 a les 00:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 24 de març de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
EMPRENEDORS. A Explora, entrant, a mà dreta, el taller. Més endins, la recepció. Abans d'arribar-hi, el meu peu topa amb un pot de vidre. El torno a posar a lloc. Tot i que està al mig del passadís, penso que aquest és el seu lloc, ja descobriré el perquè. A la paret del fons, un cartell on hi ha la paraula explora. I a la paret del costat també, EXPLORA, ara escrita en majúscules.

Quan vau començar a interessar-vos per la ciència?
-Eduard Divins: Sempre ens ha agradat; sobretot, la seva part més pràctica, més experimental.
-Guillem Manubens: Els dos hem estudiat carreres més o menys relacionades amb la ciència: enginyeria i arquitectura tècniques. També hem fet molts anys de classes de reforç, cada un pel seu compte, però tant l'un com l'altre trobàvem a faltar un lloc on la ciència es plantegés i visqués en forma de tallers.
 
M'expliqueu alguna d'aquestes experiències?
-G. M.: El pot de vidre que has trobat entrant, per exemple. Està al mig del passadís, al terra, perquè si el posem sobre les taules de ferro, l'imant se'ns destremparà. És una brúixola casolana feta amb un tap de suro i una làmina metàl·lica, dins del pot de vidre.
-E. D.: Sempre intentem utilitzar materials reciclats i barats.
 


 
Com definiu la vostra filosofia?
-E.D. Proposem tallers en els quals no tan sols s'aprengui sobre ciència, sinó també sobre vida. Sempre explorant, endinsant-nos en les lleis de la naturalesa, relacionant-les amb les nostres vides, descobrint d'on vénen aquells objectes quotidians que sempre fem servir però gairebé mai ens plantegem com estan fets.
-G. M. I sempre busquem que els nens es diverteixin aprenent. Diversió i interactuació, entre ells, entre ells i nosaltres, entre ells i els seus pares...
 
I com l'aconseguiu, aquesta darrera situació?
-G.M.: Últimament estem organitzant festes d'aniversari en format familiar. Tant els petits com els grans hi aprenen junts.
-E.D. Quan vam començar no pensàvem pas de fer festes d'aniversari, podríem dir que Explora Ciència s'ha diversificat i s'anirà diversificant.
 
Barregeu l'apartat més científic amb les classes d'anglès?
-E.D. No ho barregem, però ho proposem englobat dins d'un mateix espai: classes de llengües amb una professora especialitzada, abans o després dels tallers o de les classes de reforç de caire més científic. Adaptem els horaris i els preus, donem el màxim de facilitats per tal que els nens ho puguin fer tot i no s'hagin de desplaçar a acadèmies diferents.
 
Quines perspectives de futur teniu?
-G.M.: La idea que ja estem desenvolupant és obrir-nos a altres espais. Seguir amb les festes d'aniversari, organitzar exposicions, plantejar-nos com a extraescolar a les escoles...
-E.D.: De fet, ja hem portat a terme extraescolars a una escola de Sant Joan i aquí al costat, a l'escola Bages. El que ens agradaria és, de cara a l'any que ve, poder abastar el màxim de centres possible.
 
De moment, com ha estat la rebuda?
-E.D. Positiva. Ens ha costat arribar a ampes, pares, professors... Als nens sempre els ha agradat i n'han sortit contents.
-G.M. També passa que vam començar a l'octubre, quan el curs escolar ja havia començat. Així, ens ha estat més difícil fer els primers passos a les escoles, perquè ja tenien la majoria d'extraescolars programades.
 
Us heu trobat amb d'altres complicacions?
-G.M. I tant! A l'hora de constituir-nos com a empresa. No podíem fer-ho tot en un sol lloc: ara cap aquí, al cap d'uns dies cap allà... A més, la llicència municipal per establir-nos en aquest espai ens va costar gairebé mil euros. La llicència, que no estem parlant de lloguers...
-E.D. I també s'ha de tenir en compte que, els primers mesos, quasi tots els diners que entren, surten. La vida de les emprenedores i emprenedors no és gens fàcil! Però si t'agrada el teu projecte, perseveres perquè tiri endavant. I n'explores les diverses possibilitats.
 
FITXA TÈCNICA
Nom: Explora Ciència. Data de creació: octubre 2014.
Emprenedors: Guillem Manubens i Eduard Divins.
Sector: serveis educatius.
Definició: tallers de ciència, classes de reforç i anglès.
Públic: nens de primària, ESO i batxillerat.
Adreça: carrer del Rosselló, 15. Manresa.
Horari: tardes d'entre setmana, a partir de les quatre.


Foto: Anna Pujol



Participació