Elisa Muixí-Fina Monell | Actualitzat el 11/03/2015

Dubtar

"Pero los pensamientos nunca tienen carta de legitimidad hasta que alguien los comparte contigo."
Marian Izaguirre. La vida cuando era nuestra

Tots els pares i les mares tenim una idea sobre l’educació que volem per als nostres fills o sobre quin model educatiu apliquem. A vegades passa que els fills creixen d’acord amb aquest model educatiu i altres vegades el desmunten totalment.

Tant en un cas com en l’ altre, la nostra perseverança i validació del model necessiten reflexió individual i diàleg compartit. Malauradament, l’educació no sol ser tema de tertúlia de cafè. Tenen molt més èxit el futbol, la política, l’economia... Justament escrivim aquestes línies amb la intenció que es parli d’educació amb valoració positiva o negativa en funció de cadascú, però que se’n parli.

Com a educadors dels fills ens podem permetre no ser infal·libles i dubtar en un moment determinat. En canvi, pensem que no ens hauríem d’acceptar la improvisació constant i el decidir només per l’interès immediat. Diem això conscients de la dificultat d’aplicar-ho en uns temps tan canviants en els quals el protagonisme de l' “ara” sembla que oblida que té significat perquè existeix un “després”.

Entenem que viure el present és important en tant que ens fa gaudir de cada petit moment que ens regala la vida. És la seqüència de presents que configura una vida amb passat, present i futur. És cert que el futur és incert, però no podem viure tement aquest futur per desconegut ni intentant controlar-lo o programar-lo.

El dubte és una qualitat inherent a l’ésser humà. El podem sentir com a feblesa que ens atura o com a fortalesa que ens ajuda a avançar, la tria depèn de cadascú. Quan parlem o compartim sobre un dubte estem obrint una porta a resoldre’l o a acceptar-lo. El fet de compartir-lo ens alleugereix la càrrega i ens amplia l’horitzó.

Algunes activitats que ens poden ajudar a enriquir el nostre bagatge educatiu: Buscar intencionadament situacions de conversa educativa, organitzar trobades familiars en l’àmbit escolar per tal de compartir vivències, assistir a xerrades sobre el tema –durant l’any a Manresa se n’ofereixen diverses–, i la lectura, que té la virtut de poder-se compaginar amb tot tipus d’horaris.


FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Elisa Muixí-Fina Monell
Mestres de primària, en actiu, amb més de 30 anys d’experiència a l’escola pública catalana. Són lectores per afició, vocació i professió. Troben referents educatius en la novel·la i exploren l’experiència d’escriure a quatre mans. Volen compartir amb els lectors tot un seguit de pensaments que ens conviden a reflexionar sobre l’educació. Tenen el desig que la conversa i el debat educatiu estiguin presents en la vida quotidiana, més enllà dels espais escolars i polítics.

Associació Cultural El Pou De La Gallina | NIF: G-58376682 | Carrer Sobrerroca 26, 1r 1a | Apartat de Correus 1 - Manresa | Tlf/Fax: 93 872 50 18 | elpou@elpou.cat | Condicions d'ús
Ús de cookies
Utilitzem galetes pròpies i de tercers per mesurar i gestionar les visites a la web, com també per recordar els usuaris que hi accedeixen. Si accepta la seva instal·lació, considerem que accepta el seu ús. Per canviar-ne la configuració o obtenir informació sobre la nostra política de galetes premi aquí.