El 1990, les medicines alternatives ja feien forat

per Jaume Puig, 10 de març de 2015 a les 18:18 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 10 de març de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
FA 25 ANYS AL POU.  Acupuntura, drenatge limfàtic, fitoteràpia, homeopatia, iridiologia, macrobiòtica, naturisme, quiroteràpia o reflexoteràpia eren conceptes i tècniques relacionades amb les medicines conegudes com a alternatives, que es contraposaven a la medicina convencional per viure més d’acord amb la naturalesa, segons afirmaven alguns dels especialistes entrevistats. 
En el reportatge central elaborat per Àngels Fusté i Joan Morros es reflectia un fenomen curiós: mentre en els darrers anys s’estava produint un augment del nombre de metges a l’atur, sorgien un seguit de persones profanes des del punt de vista mèdic, amb uns mínims coneixements de medicina natural (reflexoteràpia, acupuntura, naturopatia, herboristeria...) que omplien els seus consultoris cada vegada més.
 
El naturòpata Rafael Bugatell relatava que feia el diagnòstic a través de l’iris i a partir de l’observació aconsellava una alimentació, prescripció fitoteràpica i oligoelements. Segons ell, la fitoteràpia donava bons resultats per tractar la migranya, els estrenyiments crònics, la hipertensió arterial, els problemes renals, hepàtics i biliars, els problemes digestius, entre d’altres. Jacint Obiols, expert en botànica medicinal, que regentava l’herboristeria La Flor del Pirineu, al carrer del Carme, declarava a la revista que Manresa havia estat des de sempre una ciutat de tradició herbolaire. A més del seu establiment i el del carrer de Sant Miquel, regentat per Antònia Plans, havien proliferat noves botigues especialitzades en aquests temes, com ara Cel i Terra, que organitzaven xerrades, cursets i debats sobre temes d’alimentació macrobiòtica, massatges, dietètica o fins i tot cartes astrals.


 
Des de l’any 1981 funcionaven a la ciutat els laboratoris farmacèutics Iyafid Hispania, a la plaça de Lladó, un dels pocs de plantes medicinals que hi havia a Catalunya, que produïa una cinquantena de productes. Un dels més populars era el Ginseng o planta de la vida i una altra era l’Spirulina, una alga marina amb gran riquesa vitamínica, que tenia una gran acceptació en el mercat.

 
Finalment, el doctor Lluís Sallés explicava la filosofia de l’homeopatia, que considera que la causa de les malalties es troba generalment en algun tipus de desarranjament de l’energia vital i que la medicina homeopàtica estimula la capacitat curativa del propi organisme. De fet  l’homeopatia ja s’exercia a Manresa cap al 1880, quan Josep Rius tenia consultori al carrer de Magnet, segons explicava la seva filla Àngela, que llavors tenia 90 anys.

fotografia dels laboratoris Iyafid, a la plaça de Lladó.
 
L’Expo es privatitzava i Casa Caritat passava a ser municipal
 
El dia 12 de febrer es signava la cessió per deu anys de la gestió del Palau d’Exposicions a la societat Promocions i Exposicions SA, que hauria de pagar a Fira de Manresa un 10% dels beneficis i un cànon anual de tres milions de pessetes. L’endemà, la locutora i actriu manresana Maria Matilde Almendros rebia la Creu de Sant Jordi al Palau de la Generalitat. El dia 19 de febrer el ple municipal aprovava adquirir Casa Caritat a la Fundació Cots per 60 milions de pessetes amb la intenció d’ubicar-hi una escola-taller.
 








Participació