“En els últims dos anys hem arribat a facturar un milió d'euros”

per Núria Closas/ Anna Pujol, 2 de març de 2015 a les 18:10 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 2 de març de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
EMPRENEDORIA. Amb només set anys de recorregut, On Laser és l’empresa líder en marcatge digital per a taps de suro. La seva innovació de l’ordinador al tap s’estén des de Girona fins a Califòrnia, passant per França, i és capaç de crear taps amb dibuixos de paisatges, versos o cares com la del Arguiñano. També han creat una aplicació mòbil que et permet veure la imatge del tap de suro en tres dimensions.
Els inicis van ser el 2006 a partir del treball d’un màster en Direcció d’Empreses i des de llavors heu avançat molt.
-Oscar Vila: Vam començar al lloc on som ara, llavors amb una taula, tres ordinadors i quatre estufes. Quan finalment sortíem al carrer amb un producte molt innovador, ens vam topar amb la crisi. Han estat cinc anys de pèrdues constants, però els darrers dos anys li hem pogut donar la volta i hem arribat a un nivell de facturació d'un milió d'euros.
 
-Ester Ars: Amb la feinada que teníem desenvolupant el producte, havíem de dedicar moltes hores a buscar finançament. És un moment crític i més si a l'empresa som quatre, però és un camí ple d'aprenentatges que s'ha de passar per arribar fins aquí.
 
Així us heu convertit en líders de marcatge digital en taps de suro?
-O.V.: En veure que fèiem una cosa tan innovadora, vam voler-la protegir. Actualment tenim una patent aprovada a la Unió Europea, Estats Units i Sud-àfrica. Pel que fa al volum de negoci les zones que més ens interessen són Espanya, Itàlia i França, que acumulen la majoria del mercat.
 
Com heu aconseguit que la gent cregui en un projecte completament nou?
-O.V.: Tampoc pots pretendre que algú de Califòrnia et compri màquines si no et coneix, ni coneix la tecnologia. Per tant, intentes establir la connexió amb la gent que tens al voltant. El primer client que vam tenir va ser un de Girona, que avui ja té diverses màquines nostres. Malauradament la crisi d’aquí era terrible i vam trobar només un parell de clients, la resta els vam aconseguir travessant fronteres i parlant personalment amb ells.
 
-E.A.: El mercat és relativament petit, són surers, no són bodegues. El sector ha sofert bastants canvis al llarg de la seva història i tothom es coneix. Quan un client repeteix i vol un altre dels nostres productes, guanyem bona reputació de forma ràpida.
 


De Girona, heu passat per diversos països, també a Estats Units.
-O.V.: En el moment de crisi tot estava molt malament i Estats Units ha començat a créixer. Per sort un client va confiar en nosaltres i en aquests moments en tenim tres més de nord-americans. La seva situació millora, l’euro s’està devaluant i es decideixen a comprar-nos més d’una màquina.
 
En el marcatge digital, també hi juga un paper important l’art?
-O.V.: Es tracta de la creativitat que pugui tenir el dissenyador gràfic que fa el dibuix que després s’imprimirà a sobre dels taps. El tap també limita per la seva forma geomètrica i segons la seva qualitat.
 
-E.A.:Amb el làser pots fer una campanya de Nadal, fer-hi un sorteig, escriure-hi versos, noms, fer-hi sanefes...
 
Per què heu creat una aplicació per a mòbils?
-O.V.: Volíem aportar un valor afegit tenint en compte el procés de mostres. Hi ha bodegues que estan a 300 quilòmetres de distància i hem generat un tap virtual que pugui ser vist per l'altra empresa el moment abans de fer les impressions. Es tracta d’una imatge on pots girar el tap i veure’l en tres dimensions. A més ens permet comunicar-nos per missatge.
 
Què li diríeu a algú que vol emprendre?
-E.A: Hi ha els dos perfils: l’organitzat o el que es llança a la piscina sense pensar-ho tant. L’ideal és saber planificar una mica amb què et pots trobar, tenir un coixí, però el principal és tenir una bona idea, saber-la portar a terme i saber-te diferenciar.
 
-O.V.: Que no esperi de l’emprenedoria una feina de vuit a tres, que la majoria dels casos és treballar 24 hores al dia, pensant que has de dormir, set dies a la setmana, 365 dies l’any. I tenir molt clar què vols fer. També està bé compartir el teu projecte amb qui creus que et pot aportar aquest valor que a tu et falta.
 
Fitxa
Projecte: On Laser
Emprenedors: Oscar Vila i Ester Ars.
Data: 2006

Sector: tecnològic
Públic: empreses sureres
Xarxes: on-laser.com, twitter, facebook, youtube
Definició: empresa tecnològica de marcadors laser per a taps de suro.
Adreça: carrer Castellbell, 5 (a prop del Palau Firal), 08243 Manresa.
 





Participació