La força del verd

per Eduard Merly/Guillem Puig, 23 de gener de 2015 a les 20:04 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 23 de gener de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
DE LA SENALLA AL PLAT. De ben petits ens sol costar d’entusiasmar-nos davant d’un plat de verd. La verdura pot arribar a ser una cosa realment avorrida, sobretot quan hem tastat altres sabors molt més agraïts d’entrada, com ara uns bons macarrons gratinadets o uns llibrets arrebossats amb formatge. És aleshores quan ens cal una empenta, una presentació atractiva o un argument prou convincent que ens llanci de cap a la ingesta de verd.
Creixen ben juntets

formant manats
per afrontar el fred
i no quedar glaçats.

Cèlia Fíguls


Això és el que va passar als anys vint, quan els americans van incrementar el consum d’espinacs convençuts de l’alt contingut en ferro. Però el secret ocult darrere d’aquests manats de fulla verda provinents del sud-oest asiàtic era que de ferro ben poc en contenien, i que tota la rumorologia desencadenada respecte aquest nutrient s’havia forjat sobre un suposat error de transcripció d’un científic alemany. Es diu que aquest investigador va errar la posició d’una coma i va multiplicar per deu el contingut de ferro existent en els espinacs. I per acabar-ho d’adobar, el creador del mariner més fort de les vinyetes de còmic va dotar els espinacs d’un poder vigoritzant poc conegut fins aleshores. Però com bé podem trobar en una de les escenes del còmic, en Popeye mateix diu a la seva nòvia Olívia que menja espinacs perquè tenen molta vitamina A, que és la que fa forts i sans els humans. Així doncs, ni els espinacs són una font de ferro important ni el Popeye els menjava perquè el ferro li augmentés la força.



Ara bé, no us desanimeu si hi havíeu apostat i els havíeu afegit a la vostra dieta. Penseu que dels espinacs en podem obtenir altres grans beneficis, i encara més si aquests són de temporada i de cultiu ecològic. Entre els més importants trobem el seu alt contingut en minerals i vitamines, que enforteixen els teixits i milloren la vista i el sistema immunitari. També tenen una gran quantitat d’antioxidants (com la clorofil·la) que juntament amb la seva fibra proporcionen un efecte anticancerigen important. Són bons també per augmentar la fertilitat masculina i femenina, i per prevenir la fatiga crònica. Ara bé, les persones amb tendència a fer pedres al ronyó, a tenir migranyes o a la incontinència urinària han de vigilar a l’hora de consumir-ne. I, com sempre, però encara més en el cas dels espinacs, convé que els comprem a algú de confiança o de cultiu pròxim i ecològic, ja que aquesta verdura acumula molts nitrats i molts pesticides si es tracta de cultiu no ecològic. Doncs, a menjar espinacs, que us faran forts i sans com en Popeye.

Espinacs saltats amb pollastre
(elaborat per Eduard Merly)


Ingredients (per a 4 persones): 1 kg d’espinacs frescos, 200 g de pit de pollastre, 4 grans d’all, oli de sèsam, gingebre, salsa de soja i pebre.

Elaboració: Netegeu els espinacs i reserveu. Talleu el pit de pollastre a tires fines i marineu-ho amb all ratllat, gingebre ratllat i oli de sèsam. Deixeu-ho macerar un parell d’hores. Passat el temps poseu una paella al foc i un cop ben roent i quan aquesta fumegi poseu-hi el pollastre i saltegeu a potència màxima durant uns dos minuts. Retireu-ho del foc i reservar. En la mateixa paella saltegeu els espinacs amb la paella ben calenta, deixeu-los coure fins que perdin el volum. Tot seguit afegiu-hi de nou el pollastre, salpebreu-ho i poseu-hi un rajolí de salsa de soja i retireu-ho del foc de seguida. A l’hora de servir s’hi pot posar una mica de sèsam torrat pel damunt. És un plat fàcil, ràpid i saludable.





Participació