Elisa Muixí-Fina Monell | Actualitzat el 10/12/2014

La dedicació

Pero usted sabe lo que vale un poco de algo si está muy bien hecho.
Antonio Muñoz Molina. La noche de los tiempos.


El temps que dediquem als infants pot tenir dues característiques: l'una, estar amb els nens, i l'altra, estar per ells.

Estar amb els nens. Estem pensant en aquelles activitats que podem fer junts però que són necessitats dels adults: fer la compra, fer una visita, anar al gimnàs... Algunes d’aquestes activitats, depenent de l’edat de la criatura, no són adequades per a nens. Llavors tenim dues opcions: renunciar-hi o trobar una altra activitat alternativa de qualitat per a l’infant.

Si hi renunciem ha de ser voluntàriament i amb benestar, mai amb actitud de queixa sentint que el nen no ens permet fer el que ens agradaria, ell ho captarà i pot sentir-se’n responsable. Aquesta opció és sovint la més recomanable i, com sempre, és feina de l’adult sentir-la agradablement. És en aquest context que la cita pren sentit.

Estar pels nens. D’entrada hem de dir que això no és possible de manera continuada, no ho resistiríem. És saludable per tots, pares i fills, que cadascú pugui tenir temps, espai i vida pròpia. Tampoc significa que ens posem a jugar els seus jocs si no ens ve de gust. Estem per ells quan podem atendre qualsevol demanda en tot moment i ben disposats a deixar l’activitat per posar atenció a la seva necessitat.

Anem pel binomi quantitat-qualitat. La situació de màxima quantitat, màxima qualitat, és ideal i per això mateix, irreal. Cert que no hem d’escatimar temps per estar pels fills, però tampoc cal exigir-se massa d’un mateix.

La quantitat de temps destinat és probable que no la puguem decidir en la seva totalitat, en canvi, la qualitat només depèn de nosaltres mateixos. Per tant, cal qüestionar-se la qualitat del temps compartit. És important perquè els infants recullen el sentiment intern que tenim i se senten confortats i segurs.

Deixa de ser decisiu què fem junts, ho és com ho fem. Tot i així, hem d’apuntar que totes les activitats relacionades amb el moviment físic en un context natural són altament recomanables a qualsevol edat.


Navega per les etiquetes

educació

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Elisa Muixí-Fina Monell
Mestres de primària, en actiu, amb més de 30 anys d’experiència a l’escola pública catalana. Són lectores per afició, vocació i professió. Troben referents educatius en la novel·la i exploren l’experiència d’escriure a quatre mans. Volen compartir amb els lectors tot un seguit de pensaments que ens conviden a reflexionar sobre l’educació. Tenen el desig que la conversa i el debat educatiu estiguin presents en la vida quotidiana, més enllà dels espais escolars i polítics.

Associació Cultural El Pou De La Gallina | NIF: G-58376682 | Carrer Sobrerroca 26, 1r 1a | Apartat de Correus 1 - Manresa | Tlf/Fax: 93 872 50 18 | elpou@elpou.cat | Condicions d'ús
Ús de cookies
Utilitzem galetes pròpies i de tercers per mesurar i gestionar les visites a la web, com també per recordar els usuaris que hi accedeixen. Si accepta la seva instal·lació, considerem que accepta el seu ús. Per canviar-ne la configuració o obtenir informació sobre la nostra política de galetes premi aquí.