La Casa Flors Sirera construeix un futur per a Manresa

per Berta Fargas, 16 de maig de 2012 a les 19:04 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 16 de maig de 2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

ENTITATS. La Casa Flors Sirera és la Casa de Solidaritat i Pau de Manresa, la seu del Consell Municipal de Solidaritat i un espai de convivència entre ONGs de cooperació al desenvolupament.

L'espai

Situat al carrer Saleses, prop de la piscina municipal, ens trobem amb un edifici antic que no té pèrdua. A l'entrada es pot veure un petit espai ple de llibres, envoltats de colors vius, fotografies, dibuixos i alguns ordinadors. Resulta impossible no preguntar què hi fan allà tants llibres. “En un prestatge hi ha situat el centre de recursos especialitzat en temes de pau i drets humans, desarmament, consum responsable, comerç just, educació pel desenvolupament, entre molts d'altres”, explica Silvia Garcia, treballadora del centre. Tots aquests recursos estan oberts a consulta i préstecs.


Al final de la sala hi ha un altre prestatge, on hi ha materials educatius sobre els mateixos temes, però de cara als més petits. Són les anomenades “maletes pedagògiques”.

Projectes

La Casa Flors Sirera manté una programació estable durant tot l’any, però hi ha dos moments clau: l’octubre, mes en el qual s’inicia l’anomenada “Manresa solidària”, amb activitats programades en torn a l’eix de sensibilització; i el Nadal és l’altre moment transcendental, ja que treballen amb la campanya del consum responsable. Amb aquesta darrera iniciativa s’intenta conscienciar i informar d’on venen els productes, quin impacte té el consum en la societat del sud, així com oferir alternatives: “plantejar que hi ha altres maneres d’ajudar”, segons Silvia Garcia.

Però no s’estanquen aquí. Les ganes d’ajudar i intentar canviar el món on vivim van molt més enllà. També es centren en temes com la banca ètica o l’objectiu fiscal, és a dir, en àmbits estretament relacionats amb la promoció d'un món més just.


 

L’Ajuntament de Manresa i la Diputació de Barcelona financien programes de cooperació al sud, l'objectiu dels quals és enfortir el capital humà i social, portant a terme un treball de formació i donant suport a les associacions organitzatives.

Comerç just

El comerç just és una línea transversal que des de fa anys es treballa des del Consell Municipal de Solidaritat. En aquest mes de maig s’hi estan concentrant de valent. No tenen pensat parar en cap moment, pretenen lluitar per aconseguir que la gent es conscienciï sobre allò que esta passant. El 12 de maig va ser el Dia Internacional del Comerç Just. Amb aquest motiu, el dia 16 es va fer una xerrada a la casa Flors Sirera amb el títol 'Comerç just: una alternativa de vida digna'. A més, el dia 19 celebren un espectacle al Conservatori amb un grup de teatre, la intenció del qual és informar als més petits sobre què hi ha darrera de la xocolata.

Per què comerç just? És una opció de vida digna, no només pels productors del sud, sinó també pels de casa nostra. El comerç just, tot i que molts en siguem inconscients, té una importància vital, ja que posseeix la garantia dels drets laborals, de la preservació del medi ambient, de que no hi hagi treball infantil... Una opció ecològica i de qualitat.

Els nens

Tot i que no és el públic exclusiu, és dels més importants. Ells són el futur i els que tenen la possibilitat de canviar les coses. A la Casa de la Solidaritat i la Pau ho tenen clar. Han elaborat un material pedagògic amb la intenció de posar-lo en pràctica a les escoles, però s'han presentat dificultats.

La casa no pretén fer una xerrada o un taller d’un únic dia, que de poca cosa serviria als nois i noies, sinó fer accions continuades perquè, d’aquesta manera, tots els valors que promouen quedin impregnats en les generacions futures. Fer una feina continuada requereix molt temps i esforç, i a vegades les escoles no disposen d’aquest temps.

El futur

Continuar treballant en aquestes línies i poder comprometre la ciutadania amb els projectes que duen a terme, de manera que puguin arribar a canviar la seva realitat.
 




Participació