Muts i a la gàbia

per Josep Ramon Mora, 3 de novembre de 2014 a les 11:20 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 3 de novembre de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Sembla que així és com el govern del Partit Popular, amb el suport del PSOE, ens volt tenir: muts, sense poder expressar les nostres opinions ni aspiracions pel que fa al futur de les relacions de Catalunya amb l’Estat espanyol i dins la gàbia de l’actual constitució, entesa com un marc inamovible tancat amb clau i pany. La decisió de formalitzar un nou recurs al Tribunal Constitucional contra el procés participatiu previst a Catalunya el diumenge dia 9 de novembre, és un gest polític d’enorme hostilitat per part dels que ho han promogut, però també per part dels que li donen suport. Com a mínim en això, Partit Popular i PSOE van agafats de la maneta fent junts les successives etapes cap a l’assetjament jurídic de qualsevol forma d’expressió popular que generi alternatives a l’actual marc constitucional. Si la crisi econòmica ja va demostrar que la democràcia és poca cosa més que un simulacre que es queda a les portes de les grans decisions econòmiques sense que la població pugui influir-hi, en el cas del procés català el Partit Popular, i en la mesura que li dóna suport també el PSOE, s’està convertint en una autèntica malaltia per la democràcia perquè no només la limita o la corromp, sinó que n’impedeix l’exercici.
 
Davant d’aquesta situació, només queda l’opció de continuar endavant i convertir el 9N en una festa de la democràcia, en una gran mobilització popular. Ara tenim la responsabilitat de participar-hi massivament per rebutjar aquest atac a la democràcia. És una responsabilitat que hauria de poder mobilitzar també a tots aquells i aquelles que no tenien clar  participar en el nou 9N per manca de garanties democràtiques, absència de regles clares i públiques, dèficits de debat lliure i plural entre les diferents posicions i manca de criteris nítids per mesurar els resultats. Aquestes eren crítiques legítimes al procés participatiu que substituïa a la consulta. Però ara ja no es tracta d’això. Ara el que cal és denunciar que no ens deixen votar. La papereta del 9N s’ha de convertir en una resposta al PP i al PSOE.
 
És evident que allò que puguem fer el 9N no substitueix una consulta realitzada amb garanties democràtiques. No hi ha una altra manera de resoldre el conflicte que amb l’exercici democràtic del dret a decidir que ara per ara ens prohibeixen. Però una gran mobilització pel 9N serà una bona expressió d’aquesta voluntat i una bona manera de dir, de forma contundent, que el referèndum o consulta forma part de la solució per resoldre democràticament el conflicte amb l’Estat espanyol.
 
De la mateixa forma que, si més no per alguns de nosaltres, tot plegat forma part d’un procés més ampli. Un procés constituent per decidir-ho tot. En definitiva per decidir el país que volem: just, net i lliure, on la realitat quotidiana, la vida concreta de la gent honesta i treballadora estiguin en el primer pla de l’agenda política, on els corruptes no tinguin cabuda.

Arxivat a:
Opinió, consulta, 9-N



Participació