Adam Majó | Actualitzat el 29/10/2014

Equipaments que no ho són

Una de les apostes del Pla General (el POUM) actualment vigent per reactivar el barri antic fou la d’omplir-lo de sòl reservat per a equipaments, tant públics com privats. Tant és així que es va arribar a expropiar (i buidar de veïns i activitat comercial!) tota l’illa de cases de darrere l’edifici principal de l’Ajuntament, la que limita amb la baixada dels Jueus, na Bastardes i el carrer del Bisbe, per fer-hi, algun dia…, una ampliació de les dependències municipals. El llistat d’edificis buits qualificats d’equipaments públics inclouria espais emblemàtics situats dins i fora del nucli antic com la fàbrica dels Panyos, la nau central de l’Anònima o l’edifici dels jutjats vells, així com altres de menys significatius com l’edifici d’una sola planta de la plaça Montserrat, al costat de l’actual Conservatori. Entre els edificis fins ara en desús qualificats d’equipaments privats tenim l’antiga Cambra de Comerç, la casa Amigant (que ja no està en desús!), l’antiga seu de la Creu Roja, al carrer Galceran Andreu, l’Auditori de Sant Francesc o una part de l’Ateneu de les Piques. És important fer la distinció entre equipaments públics i privats perquè els públics poden acollir pràcticament qualsevol servei o oficina de l’administració, mentre que els de titularitat privada tenen unes funcions bastant més limitades, poden ser residències (d’avis, de menors, d’estudiants…), escoles, llars d’infants, sales d’exposició, seus de determinades entitats o –i no sempre– temples religiosos.
 
El resultat d’aquesta aposta pels equipaments com a instrument per reactivar el centre històric de la ciutat és prou conegut, un fracàs. Un fracàs adobat per la decisió de situar lluny del nucli antic equipaments que sí que tenien un gran potencial de transformació urbana com l’Escola Oficial d’Idiomes o sobretot les instal·lacions universitàries. En tot cas, el mal ja està fet i la realitat és la que és: edificis buits i sense perspectiva. Per això el nou Pla contempla la possibilitat d’ampliar el ventall d’usos possibles d’alguns d’aquests edificis qualificats d’equipaments privats amb l’objectiu de facilitar que, per exemple, a l’antiga Cambra de Comerç s’hi pugui ubicar un restaurant, un hotel, una botiga o una planta d’oficines. Es requalificarien un nombre limitat d’aquests edificis excloent-ne, però, l’ús estrictament residencial. Sembla un plantejament realista i encertat, encara més tenint en compte que, amb l’actual conjuntura econòmica i immobiliària, una modificació d’aquest tipus no suposarà cap gran oportunitat de negoci (de “pilotasso”) per a ningú, sinó que permetrà –amb molta sort– augmentar la possibilitat de posar remei a l’actual situació i donar una altra oportunitat a aquests edificis i al barri que els acull.

Navega per les etiquetes

equipamentsbarri anticPOUM

COMENTARIS

eixamples burgeses
Anònim, 29/10/2014, 15:41

Mentres feien el pla de barris, construien les noves eixamples burgeses del s.XXI, és a dir, les Bases de Manresa i rodalies. Zones, per cert, situades just a l'altre extrem de la ciutat del que es troba el barri antic, fent d'aquest una barriada perifèrica.
Per cert això d'anar omplint equipaments amb associacions les quals deixen buits altres equipaments que estaven fent servir és com de curtets no?. Exemple: treure els tirallongues de Casa Caritat per posar-los a l'Anònima, quedant la primera buida per omplir la segona...

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Adam Majó@adammajo Manresà des de l'any 1968. Flamero des del 1970. Militant de l'esquerra independentista des del 1986. Cambrer des del 1991. Veí del barri vell des del 1993. Jugador de rugby des del 1995. Opinaire des del 2001. Regidor de l'Ajuntament des del 2004. Llicenciat en Filologia Alemanya des del 2011. I treballador de la bicicleta també des del 2011.
Altres articles d'aquest autor
Associació Cultural El Pou De La Gallina | NIF: G-58376682 | Carrer Sobrerroca 26, 1r 1a | Apartat de Correus 1 - Manresa | Tlf/Fax: 93 872 50 18 | elpou@elpou.cat | Condicions d'ús
Ús de cookies
Utilitzem galetes pròpies i de tercers per mesurar i gestionar les visites a la web, com també per recordar els usuaris que hi accedeixen. Si accepta la seva instal·lació, considerem que accepta el seu ús. Per canviar-ne la configuració o obtenir informació sobre la nostra política de galetes premi aquí.