El Tocats de Lletra més íntim

per Anna Navarro / Sílvia Berengueras, 16 d'octubre de 2014 a les 11:52 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 16 d'octubre de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
CULTURA-REPORTATGE. Una conversa sobre la novel·la "La dona meravellosa" de Joan Jordi Miralles, amb participació de l'autor, i el recital Poemigario de Luis Eduardo Aute, són els actes d'avui dijous del festival Tocats de Lletra, el certamen de poesia manresà que arriba aquest octubre a la vuitena edició havent esdevingut un projecte consolidat.
L’esdeveniment poètic que per un mes converteix Manresa en un aparador on les paraules sorgeixen dels carrers, places i diferents espais de la ciutat torna acompanyant la tardor. Gairebé una quarantena d’activitats ens esperen durant el mes d’octubre per gaudir de la poesia, aquest any al voltant de l’eix temàtic “Íntims”. D’aquesta manera, sembla que descobrirem els pensaments secrets i recòndits de poetes i escriptors de renom i en descobrirem altres que fins ara restaven ocults.


El cicle organitzat gràcies al suport de l’Ajuntament, el Gremi de Llibreters i la Institució de les Lletres Catalanes, compta també amb la participació i dedicació de bona part del teixit cultural i associatiu de la ciutat i la comarca. Fins i tot podríem dir que aquest festival de les lletres neix gràcies a la voluntat de moltes entitats culturals de la ciutat. En paraules de Yolanda Esteve, tècnica de cultura de l’Ajuntament, «el festival Tocats de Lletra s’ha consolidat entre els tres festivals de referència en l’àmbit poètic. Valorem molt positivament la implicació ciutadana i d’entitats, ja que creiem que és la clau de l’èxit, el fet que la ciutat se l’hagi fet seu». Al mateix temps, Esteve també valora molt positivament com, arran del festival, sorgeixen activitats paral•leles al llarg de l’any relacionades amb la poesia o la literatura, com ara cursos, clubs de lectura, altres recitals...

Íntims

Els assidus al cicle Tocats de Lletra ja saben que cada any s’escull un eix temàtic sobre el qual giraran els recitals, actes, to i ambient del festival. Enguany és el torn de la intimitat. Segons Sònia Moya, poetessa i coordinadora de la secció Tocats Off, «el tema de la intimitat dóna molt de si, i penso que és fantàstic que enguany hi dediquem el cicle, ja que la poesia és un refugi, un lloc on amagar-se».

Yolanda Esteve explica que «en la programació hem tingut en compte tres elements: en la tria de textos dels recitals i en la de poetes i poetesses hem valorat la proximitat, la transparència de l’experiència vital que transmet la seva obra. Pel que fa a les combinacions, hem fet que els músics i els poetes treballin conjuntament per obtenir unes parelles plenes de complicitats. A l’últim, hem volgut buscar espais nous, amb un ambient recollit i proper». Aquest és l’esquema de treball que s’ha seguit per muntar una vuitena edició del Tocats de Lletra plena de novetats i bons propòsits.

Novetats
En l’edició d’enguany, cal ressaltar que hi ha novetats en la programació i en els espais on es duen a terme alguns actes. D’aquesta manera, es reforcen els recitals combinats entre música i poesia on cal incidir que s’han preparat tenint molta cura en la complicitat entre músic i rapsode. De fet, la tècnica de cultura apunta que «s’ha fet un esforç extra de producció de recitals i propostes específiques intentant combinar poesia i música en diferents indrets de la ciutat, ja fossin espais habituals del Tocats de Lletra o ubicacions noves».

D’altra banda, el recital sota el nom “Darrera fornada”, que es va fer el passat dissabte 4 d'octubre, va ser un espai on els poetes més joves van oferir-nos les seves darreres obres. Aquest acte, coordinat per Sònia Moya, es valora molt positivament, ja que, en paraules de la coordinadora «hi ha gent molt bona que encara no és coneguda» i en un acte com aquest es pot donar cabuda als joves poetes que han publicat fa poc per donar a conèixer la seva obra. Per simbolitzar la novetat i frescor que aporten aquests joves, es va pensar ubicar-ho al forn Codina del carrer Urgell i així intimar amb les veus dels poetes entre la flaire del pa acabat de fer. Una altra novetat en qüestió d’espais participants és la sala gòtica de la basílica de la Seu, als quals també s’hi sumen el Trasteret, la Cova de Sant Ignasi i el carrer del Balç, entre d’altres.

També és novetat d’aquest any el recital anomenat «País petit», que es farà demà divendres 17 a la nit a la sala El  Sielu, on s’ha convidat una poetessa gallega, una d’Euskadi i un poeta català, Tere Irastortza, Maria do Cebreiro Rábade i Jaume Subirana, respectivament, que recitaran en les seves respectives llengües.

Un any més el Grup Familiar del Casal Recreatiu dels Carlins ens ofereix un muntatge poètic a partir d’una tria de textos que ha fet Jordi Estrada de diferents dietaris íntims. Fina Tapias, directora del muntatge, explica que en «El cranc secret», nom del muntatge, «trobarem una lectura teatralitzada talment com si els autors rellegissin allò que van escriure en la intimitat; amb un format molt íntim mai utilitzat en els Carlins abans...». Davant d’aquest misteri que ens amaga la directora, caldrà assistir per comprovar-ho el dissabte 18 d’octubre al vespre, representat en dues sessions.
Una darrera novetat és la Fireta Poètica, un petit espai on editorials i llibreries de la ciutat ens oferiran la possibilitat d’adquirir llibres de poesia i gaudir amb els diferents recitals de poetes i poetesses. Aquest acte es farà el dissabte 25 d’octubre a la Plana de l’Om, durant tot el dia.

Grup del Casal Familiar Recreatiu

Dins el festival Tocats de Lletra no s’oblida que ens trobem en l’any del centenari del naixement del poeta Joan Vinyoli, i per tant s'hi han dedicat dos actes. «Cremades d’últim grau» va inaugurar el festival el dia 2 d’octubre, a la sala petita del Kursaal. Dirigit per Aina Huguet i interpretat per ella mateixa i Daniel Pitarch, és un espectacle de poesia que s’endinsa en l’obra del poeta per fer-li un homenatge, on la paraula té un pes rellevant. L'espectacle tindrà una segona sessió el dia 22 d'octubre adreçada als alumnes de Secundària, un públic que també es té molt present en el festival. Al mateix dia al vespre es farà l'altre acte d'homenatge al poeta barceloní: la conferència «Joan Vinyoli, un gran poeta europeu del segle XX», a càrrec de Jordi Llavina.

Altres actes
Els recitals que omplen carrers i places, habituals del Tocats de Lletra, tenen com a rapsodes noms propis i reconeguts. Alguns exemples són els actors i actriu Pau Berrondo, Nao Albert i Carme Elias, entre altres. Aquests recitals es fan alguns dissabtes al migdia d'aquest mes a la Plana de l’Om.

Carme Elias portarà l'espectacle Mentides íntimes a la Plana de l’Om dissabte 26 d'octubre a les 12 del migdia. Foto: Outumuro

Després de l’èxit de les edicions anteriors es repeteix el Cercatasques poètic la nit del divendres 24 d'octubre, que en l’edició anterior va aplegar uns 450 assistents i que voldrà tornar a convertir la nit i alguns bars de Manresa en punts de lectura poètica. Com també es torna a oferir l’acte el recital que reuneix vuit veus conegudes provinents d’arreu dels països de parla catalana, que l’any passat va omplir el Kursaal a vessar. Amb el nom "Continuem venint del nord, venint del sud" l'espectacle aplegarà els poetes Mireia Calafell, Manuel Forcano, Àngels Gregori, Glòria Julià, Biel Mesquida, Laia Noguera, Francesc Parcerisas i Josep Piera, acompanyats al piano per Manel Camp, i que tancarà el vuitè Tocats de Lletra.

En definitiva, el festival de les lletres de Manresa obre de nou la porta a la poesia. Durant un mes ens esperen un munt de propostes noves. Un ventall de possibilitats perquè ens deixem seduir per les paraules que ompliran sales, carrers i places de la ciutat. Aquest any amb l’al•licient de la intimitat. Els autors ens destaparan la seva ànima per tal que allò íntim es faci pròxim.


Tocats de Lletra 2014 (programa en pdf)



Participació