El 6 d’Octubre al Bages

per Jordi Sardans , 8 d'octubre de 2014 a les 00:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 8 d'octubre de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La sensació que té molta gent sobre els Fets d’Octubre en el sentit que no va passar pràcticament res no és certa. Manresa fou el centre del moviment revolucionari bagenc. La vaga general del dia 5, promoguda fonamentalment per l’Aliança Obrera, fou tot un èxit. Membres d’ERC, les JEREC, sometenistes, pagesos i obrers patrullaven armats pels carrers. El conegut feixista Jaume Casals va patir un atemptat; s’assaltà una armeria, així com el Centre Republicà Radical, on es van cremar una bandera de la República Espanyola i un retrat de Lerroux. També fou l’Aliança Obrera qui va organitzar la manifestació del dia 6 per a la proclamació de la República Catalana, la dissolució dels ordes religiosos i el control de l’ordre públic. L’Ajuntament presidit per Francesc Marcet s’adheriria a la proclamació de l’Estat Català feta per Lluís Companys. Un miler d’homes armats es van dirigir cap a Barcelona, però uns a Terrassa i d’altres a Sabadell decideixen retornar en rebre males notícies de la capital catalana. La vaga dura fins al dia 10, però a partir del dia 7, exèrcit i Guàrdia Civil controlen la ciutat.

A les conques mineres de Súria i Sallent es van intentar veritables accions revolucionàries. A Súria, miners de Solvay van impulsar la vaga revolucionària i es van concentrar a l’Ajuntament on van demanar armes. El dia 6 triomfava la vaga general i es va formar un comitè revolucionari, amb ERC, Unió de Rabassaires, l’Agrupació Socialista, el PCC i el Sindicat Autònom, que proclamaria la República Catalana. Alguns miners, rabassaires i membres d’ERC van marxar cap a Barcelona, però també van capitular en arribar a Sabadell. Guàrdia Civil, però també Mossos d’Esquadra, van apaivagar la revolta, tot i que la vaga també es va mantenir fins el dia 10, igual que a Sallent, on fou secundada pels miners de Potasas Ibéricas i els treballadors tèxtils. L’alcalde d’ERC, Magí Oriol, va proclamar l’Estat Català i diversos grups armats van patrullar pel poble. La dèria anticlerical caracteritzaria les jornades d’Octubre a Navàs amb l’assassinat del capellà Josep Morta i la crema de l’església. A la Colònia Palà de Valls de Torroella, membres del Centre Nacionalista Republicà, UdR, UGT i La Fraternitat van ocupar l’Ajuntament, van col•locar la bandera estelada i van constituir un comitè revolucionari. A Sant Vicenç de Castellet també van cremar l’església i van dinamitar la via dels ferrocarrils catalans fins que els militars van ocupar el poble el dia 8. A Monistrol, la vaga també va ser absoluta fins al dia 9, quan 25 guàrdies civils van ocupar la població...Arxivat a:
Opinió


Participació