Pere Culell | Actualitzat el 16/05/2012

Perilla la sanitat universal

Cada cop és més evident que s’està aprofitant la crisi per derogar drets socials i empitjorar la situació dels més vulnerables. I per reial decret! El RD 16/2012 del 20 d’abril (de mesures urgents per garantir la sostenibilitat del sistema nacional de salut) serà convalidat el 17 de maig, a “Las Cortes”; amb què el Partit Popular trencarà la universalitat de la sanitat, envaint competències transferides i carregant més costos als malalts crònics. Un sistema sanitari que feia molt per la cohesió social i igualava tothom davant de la malaltia. El PP es carregarà el sistema universal de salut que havia costat 30 anys per construir-se, deixant al marge les classes mitjanes i apostant clarament per la gestió privada de la sanitat.

Com sempre, els catalans ho pagarem doble: l’euro per recepta i l’increment del copagament de la prestació farmacèutica, fets que posen en perill un dels pilars bàsics de l’estat del benestar i que ens fan tornar a la condició d’assegurat: de ser ciutadans amb dret a la salut passem a convertir-nos en persones assegurades, en un clar retorn al passat. Se n’exclouen totes les persones que no cotitzen: els menors de 26 anys, persones immigrades en situació irregular, mestresses de casa divorciades i persones discapacitades amb grau inferior al 65%. Els professionals sanitaris haurem de fer de policia, decidint qui s’atén i qui no, quan nosaltres volem atendre tothom per igual, tothom qui ho necessiti.

El més greu és el segrest de la democràcia, ja que tot apunta que el PP es negarà a tramitar el canvi legislatiu com a projecte de llei, que permetria intentar aconseguir alguna modificació. Queda pendent tot el treball que des de la subcomissió d’estudi de la comissió de sanitat es podria fer i que quedarà interromput pel reial decret del 17 de maig. I més tard, amb tot fet, la ministra compareixerà al Congrés vuit dies després de l’aprovació pel corró del PP!

I els catalans, a seguir pagant molts diners i rebent pocs serveis. Convé dir PROU i ben aviat! No hem d’aplicar les retallades de l’Estat espanyol a Catalunya, tal com faran el País Basc i Andalusia!


FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Pere Culell@pereculell. Manresà de la collita del 1955, és militant d’ERC. Llicenciat i Doctor en Medicina i Cirurgia per la Universitat de Barcelona, ha ampliat la seva formació a Rochester (Minnesota), Atlanta (Georgia) i Milano (Lombardia). Ha estat Coordinador de la Unitat de Patologia Mamària i de l’Oficina Tècnica de Cribratge de la Fundació Althaia. És autor o coautor de 30 publicacions, entre les quals, el Vocabulari de Sinologia i el Diccionari de Sinologia en línia del TERMCAT. Ha impulsat projectes de cooperació entre Manresa i l’Àfrica com a membre de l’Associació d’Amics de la UNESCO de Manresa i de CODES-CAM (Cooperació per al Desenvolupament del Camerun), i des del 2011 fa pinya amb els Tirallongues de Manresa.
Altres articles d'aquest autor
Associació Cultural El Pou De La Gallina | NIF: G-58376682 | Carrer Sobrerroca 26, 1r 1a | Apartat de Correus 1 - Manresa | Tlf/Fax: 93 872 50 18 | elpou@elpou.cat | Condicions d'ús
Ús de cookies
Utilitzem galetes pròpies i de tercers per mesurar i gestionar les visites a la web, com també per recordar els usuaris que hi accedeixen. Si accepta la seva instal·lació, considerem que accepta el seu ús. Per canviar-ne la configuració o obtenir informació sobre la nostra política de galetes premi aquí.