L’Hort del Navarro: horta ecològica de Súria

per Alba Piqué / Laia Puig, 3 d'octubre de 2014 a les 01:31 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 3 d'octubre de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
DEL TROS A LA SENALLA .Al poble de Súria, situat entre el riu Cardener i la riera del Tordell trobem els horts del Navarro. En Jordi Morera, que és amb qui parlem, podríem dir que és l’ànima del projecte. A l’edat de dinou anys va decidir que es volia dedicar a un ofici que l’omplís, que fos a l’aire lliure i on pogués fer i desfer al seu aire.

A partir d’aquestes premisses i sabent que la família disposava d’una finca a Súria que feia temps que no es cultivava, va decidir començar el mòdul d’agricultura ecològica a l’Escola Agrària de Manresa i engegar un projecte d’horta ecològica. Quan va acabar els estudis va anar a visitar altres experiències i projectes a fora fent de woofer (un voluntariat internacional en granges ecològiques). Va visitar Argentina i l’Índia.
 
Inicialment, en el projecte de l’hort, va començar-hi a treballar ell sol, però a poc a poc s’hi han anat involucrant també el seu pare, el Pere, i la seva germana Tina, que els ajuda des de fa uns anys. I finalment, l’última incorporació a l’equip ha estat la del Pol, que anteriorment portava una horta al Solsonès i col·laborava amb el Jordi i ara s’ha unit també al projecte surienc. L’hort del Navarro té una extensió d’una hectàrea i mitja aproximadament i rep aquest nom per la professió del rebesavi del seu pare. Era carreter de sal i guix, i sobretot anava cap al nord d’Espanya i Navarra, d’aquí el nom del  Navarro. Històricament la família del Jordi ja tenia tradició hortolana, les primeres escriptures dels horts tenen uns 400 anys.
 

Jordi Morera a l’hort del Navarro
 
Després de passar de generació en generació, els últims van ser els seus avis, és a partir de l’any 2007 quan el Jordi decideix començar-hi a treballar i recuperar les terres familiars. Des del primer moment va voler que tota l’activitat fos encaminada en la producció ecològica i va decidir inscriure les parcel·les al CCPAE (Consell Català de la Producció Agrària Ecològica) i obtenir-ne el segell. Els principals productes que podem trobar a l’Hort del Navarro són patates, cebes, alls, tomàquets de penjar, tomàquet rosa del Cardener --o de Súria--, tomàquet Cor de Bou, enciams de varietats diferents, albergínia blanca i tota mena de verdures i hortalisses. Tots aquests productes els podem trobar en diferents mercats setmanals: els divendres al mercat de Solsona i els dissabtes a Súria i Navàs. I també fan cistelles a través d’internet que es reparteixen a domicili cada dijous.
 
El Jordi es dedica bàsicament als cultius d’horta, mentre que la Tina es cuida de rebre les comandes de les cistelles, muntar-les i fer-ne la distribució. Ara per ara la major part es distribueixen a la comarca del Bages però no descarten obrir noves rutes. A part dels horts, la família disposa també d’oliveres de la varietat corbella, de les quals s’obté oli també amb la qualificació ecològica que s’envasa en ampolles de quart de litre. I des de fa poc, menys d’un any, han començat també la cria de pollastres d’engreix ecològics. L’explotació es troba a la masia de cal Cerdà, també dins el municipi de Súria. D’aquesta part se n’ocupa sobretot el seu pare. Tant l’oli com els pollastres també es poden comprar als mercats o a través de les cistelles.

FITXA:
Productor: Hort del Navarro
Productes: Horta, oli i pollastres ecològics
Adreça: Cal Cerdà, Súria
Telèfon: 680.572.120
Correu electrònic: llisteseco@gmail.com
Pàgina web: http://www.hordelnavarro.cat



Participació