Obeir la llei

per Pere Culell, 18 de setembre de 2014 a les 11:16 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 18 de setembre de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El debat del procés sobiranista s’ha centrat en si la consulta és legal o no. L’estat s’emmuralla en la Constitució per dir que no es pot fer, perquè la Constitució no ho permet. Sabem que, en realitat, la qüestió rau en la voluntat política de permetre-la o no. De voler saber si els catalans volem un futur diferent a l’actual. Bàsicament, aplicar els principis bàsics de la democràcia: demanar l’opinió en una consulta.

A principis de setembre, el PPC va llançar la campanya “Els catalans som gent legal”. Justament ells, que són referència en no acomplir lleis, com el mateix Estatut. O bé fent lleis ad hoc com la llei de partits. O bé tenint lleis com la hipotecària, que Europa ha hagut de modificar. O sigui, que la relació entre el PP i la legalitat és, si més no, ben curiosa.

Els drets preexisteixen als codis legals, que a més, són mutables. Com deia Junqueras en el darrer debat de política general, totes les tradicions del pensament conflueixen en l’existència d’uns drets inalienables que transcendeixen els codis legals. El dret de vot és un dret democràtic fonamental. Les lleis han d’estar al servei de la gent, i no oprimir-les.

Obeir la llei? Democràcia! Els ciutadans tenim dret a decidir-ho tot!




Participació