Europa qüestiona Iberpotash

per Jordi Sardans , 8 de setembre de 2014 a les 00:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 8 de setembre de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El passat mes de juliol, la Comissió Europea va obrir un expedient o procediment d’infracció a l’estat espanyol, que pretén investigar a fons la contaminació derivada de l’activitat minera al Bages, seguint la directiva comunitària sobre residus miners. Europa va concedir un termini d’adaptació a les normes comunitàries que a l’estat espanyol no va ser vigent fins l’1 de maig del 2013. Pel que fa als articles explícitament referits a l’activitat minera, és clar que no es compleixen actualment, almenys pel que fa a un programa de restauració creïble, lluny del fet ideal que seria explotar i restaurar alhora, com es fa per exemple a les pedreres. De tota manera, Brussel•les ha concedit dos mesos al regne d’Espanya perquè expliqui com regula el tractament dels residus miners, abans d’aportar noves proves que s’està incomplint la legislació. Relacionats amb els incompliments legislatius sobre els runams del Bages i la contaminació derivada de l’activitat minera fins ara ja hi ha hagut 6 sentències principals –costa anys i panys que les denúncies arribin a la justícia i aquesta actuï–, amb un resultat contundent a favor dels denunciants.

Aquestes sentències afecten Iberpotash, que no ha canviat essencialment l’estil de fer, però també a empreses anteriors. Aquest desembre es farà el judici penal segons denúncies del 1998, quan es va fer la Declaració de Sallent contra els impactes ambientals i socials de la mineria de sal al Bages. L’advocat sallentí Sebastià Estradé ha guanyat els tres contenciosos que va presentar sobre el programa de restauració i la plataforma cívica MontSalat i les associacions de veïns de Sallent com la del barri de La Rampinya, els altres tres: un, plantejava aspectes urbanístics contra el POUM de Sallent, que gairebé s’havia fet a mida de les pretensions de l’empresa minera; l’altre, a més de l’autorització sobre el programa de restauració denunciava aspectes mediambientals que afectaven la vila de Sallent; i el tercer, per la inacció de l’ajuntament sallentí a l’hora de fer aturar els abocaments. Si bé aquestes sentències han estat recorregudes tant per l’empresa Iberpotash com per la Generalitat de Catalunya, de moment els donen la raó. Sóc dels que pensen que si l’empresa està ubicada al Bages i vol col•laborar en el finançament de la Festa Major, de clubs esportius representatius de la ciutat o en d’altres projectes de comarca, benvinguda sigui, amb la condició que Iberpotash canviï radicalment el sistema d’explotació.

Arxivat a:
Opinió


Participació