Jordi Sardans | Actualitzat el 08/09/2014

Europa qüestiona Iberpotash

El passat mes de juliol, la Comissió Europea va obrir un expedient o procediment d’infracció a l’estat espanyol, que pretén investigar a fons la contaminació derivada de l’activitat minera al Bages, seguint la directiva comunitària sobre residus miners. Europa va concedir un termini d’adaptació a les normes comunitàries que a l’estat espanyol no va ser vigent fins l’1 de maig del 2013. Pel que fa als articles explícitament referits a l’activitat minera, és clar que no es compleixen actualment, almenys pel que fa a un programa de restauració creïble, lluny del fet ideal que seria explotar i restaurar alhora, com es fa per exemple a les pedreres. De tota manera, Brussel•les ha concedit dos mesos al regne d’Espanya perquè expliqui com regula el tractament dels residus miners, abans d’aportar noves proves que s’està incomplint la legislació. Relacionats amb els incompliments legislatius sobre els runams del Bages i la contaminació derivada de l’activitat minera fins ara ja hi ha hagut 6 sentències principals –costa anys i panys que les denúncies arribin a la justícia i aquesta actuï–, amb un resultat contundent a favor dels denunciants.

Aquestes sentències afecten Iberpotash, que no ha canviat essencialment l’estil de fer, però també a empreses anteriors. Aquest desembre es farà el judici penal segons denúncies del 1998, quan es va fer la Declaració de Sallent contra els impactes ambientals i socials de la mineria de sal al Bages. L’advocat sallentí Sebastià Estradé ha guanyat els tres contenciosos que va presentar sobre el programa de restauració i la plataforma cívica MontSalat i les associacions de veïns de Sallent com la del barri de La Rampinya, els altres tres: un, plantejava aspectes urbanístics contra el POUM de Sallent, que gairebé s’havia fet a mida de les pretensions de l’empresa minera; l’altre, a més de l’autorització sobre el programa de restauració denunciava aspectes mediambientals que afectaven la vila de Sallent; i el tercer, per la inacció de l’ajuntament sallentí a l’hora de fer aturar els abocaments. Si bé aquestes sentències han estat recorregudes tant per l’empresa Iberpotash com per la Generalitat de Catalunya, de moment els donen la raó. Sóc dels que pensen que si l’empresa està ubicada al Bages i vol col•laborar en el finançament de la Festa Major, de clubs esportius representatius de la ciutat o en d’altres projectes de comarca, benvinguda sigui, amb la condició que Iberpotash canviï radicalment el sistema d’explotació.


FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Jordi SardansHistoriador i Llicenciat en Ciències de la Informació. Ha publicat diversos llibres relacionats amb la història local. Membre fundador de la revista El Pou de la gallina, en va ser cap de redacció i, des de de 1994, n'és el coordinador. També ha col·laborat amb el diari Regió7 on, setmanalment publica una columna d'opinió.
Altres articles d'aquest autor
Associació Cultural El Pou De La Gallina | NIF: G-58376682 | Carrer Sobrerroca 26, 1r 1a | Apartat de Correus 1 - Manresa | Tlf/Fax: 93 872 50 18 | elpou@elpou.cat | Condicions d'ús
Ús de cookies
Utilitzem galetes pròpies i de tercers per mesurar i gestionar les visites a la web, com també per recordar els usuaris que hi accedeixen. Si accepta la seva instal·lació, considerem que accepta el seu ús. Per canviar-ne la configuració o obtenir informació sobre la nostra política de galetes premi aquí.