Xuflats

per Eduard Merly / Guillem Puig, 4 d'agost de 2014 a les 12:45 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 4 d'agost de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
DE LA SENALLA, AL PLAT. La xufla és el tubercle de la xuflera, una planta d’origen sudanès. Es veu que els Egipcis ja en consumien com a postres. L’horta de València n’ha fet un dels seus productes estrella, i en part es deu a les bones condicions del sòl, arenós per afavorir l’arrodoniment del tubercle, i el clima, més aviat calorós.

Realitat o ficció?
D’un tubercle marró
se n’obté una beguda
blanca, refrescant
i molt coneguda.
 
Cèlia Fíguls
 
 
La paraula xufla prové del català antic i feia referència a burla o falòrnia. De fet xuflar vindria a ser com bromejar d’algú o d’alguna cosa, trufar-se d’algú. A València solen parlar de xufes, en lloc de xufles, i això es deu en part a la influència del verb trufar. Se li ha aplicat aquest nom al tubercle per la seva aparença de producte de poc valor o ridícul.
 
Però les aparences enganyen, i aquest petit tubercle arrugat i sec ha donat lloc a la beguda més famosa de l’estiu, l’orxata. Corre la llegenda que Jaume I el Conqueridor, arribant a terres valencianes, va trobar-se una noia que li va oferir una beguda blanca i dolça. Ella va dir-li que era llet de xufla, però Jaume I respongué “això no és llet, això és or, xata!”. I d’aquí el nom, segons la llegenda.
 
Els tubercles, un cop collits, s’han de rentar i deixar assecar, ja que del 22% d’humitat han de passar al 7%. Ja sigui en forma de beguda, flam o crua, la xufla ens aporta unes propietats desconegudes per molta gent. Sobretot, si aquesta xufla és de conreu ecològic i la beguda que se’n faci després sigui artesana i sense pasteuritzar. Aleshores obtindrem un autèntic medicament per tractar problemes digestius i disminuir els gasos i les diarrees.
 
La llet de xufla és altament nutritiva, a causa del midó de les xufles, i a més a més està plena de minerals i greixos saludables. Això ha fet que hagi anat guanyant terreny dins del món de les begudes sense lactosa ni gluten i l’ha fet ideal per a persones al·lèrgiques. Però també és cert que una orxata industrial i amb molt sucre i altres additius deixarà de tenir aquestes propietats i segurament tindrà més perjudicis que beneficis si se’n consumeix massa habitualment.
 
Actualment la xufla està expandint les seves opcions de mercat i empreses valencianes ja en comencen a elaborar oli o bé cervesa. Però si voleu començar gaudint del seu autèntic sabor i propietats, us convidem a provar d’elaborar orxata vosaltres mateixos, que no és gens complicat! Ens ho explica en Merly.
 
Ingredients: 250g de xufla, 1 l d’aigua bona, 100 g de sucre o edulcorant en pols i 1/2 branca de canyella.

Preparació:
Renteu bé la xufla i poseu-la en remull el dia abans. Escorreu bé la xufla i tritureu-la amb el túrmix juntament amb la canyella i el sucre. Afegiu-hi la meitat de l’aigua i torneu-ho a triturar. Afegiu-hi la resta de l’aigua, barregeu-ho bé i coleu per un colador ben fi, premsant bé per extreure’n tot el suc. Va molt bé utilitzar dos coladors: primer un no tan fi i després un colador tan fi com sigui possible. Deixeu-ho a la nevera fins al moment de servir. S’ha de consumir en un parell de dies.




Participació