Jordi Sardans | Actualitzat el 08/07/2014

Actituds dictatorials

Ens diuen els que manen que estem en una democràcia de règim parlamentari, però de vegades, alguns comportaments ens remeten a tics dictatorials del passat franquista. Així ho sembla l’actitud de Ricardo Rodrigo, un empresari argentí, resident a Barcelona, que actualment presideix RBA, amb el 100% de les accions. Es tracta d’un personatge curiós que es vanta del seu passat montonero i d’haver donat la mà a Fidel Castro. La Generalitat de Catalunya li va atorgar la Creu de Sant Jordi l’any 2006 i actualment forma part d’un lobby empresarial barceloní. Fins ara, la seva actitud empresarial havia estat la de deixar fer a les diverses publicacions que controla, entre elles El Jueves, sempre i quan n’obtingués un rendiment econòmic. Però, de cop i volta, canvia d’actitud i prohibeix taxativament la portada que havia d’aparèixer en un dels números del mes de juny, en ser crítica amb la monarquia. I no només això, sinó que prohibeix als seus professionals que aquest tema pugui tornar a aparèixer en portada. El nou capitalista i màxim accionista de RBA censura directament aquells temes que no vol que apareguin en les seves publicacions. No admet cap possibilitat de diàleg i tant li fa si els millors professionals abandonen la revista. És lliure de fer el que vulgui, però sens dubte es tracta d’un comportament ben allunyat de les pràctiques democràtiques.

Tampoc no em va agradar l’actuació de l’empresa Endesa, que en col•laboració amb l’Ajuntament de Manresa --que va atorgar ràpidament el permís d’obres per al seu enderrocament-- van fer desallotjar de males maneres el CSO La Tremenda, després de nou anys de lluita antipatriarcal. No sembla gaire democràtic que sense cap ordre judicial, empreses subcontractades per Endesa, entrin a l’antic taller de reparació de maquinària, propietat de Fecsa-Endesa, però abandonat des de feia anys, el destrossin de cap a peus i el converteixin en un solar. L’edifici, situat al xamfrà del carrer de l’Hospital amb el de Sant Salvador, era ocupat des de març de 2005 per membres del col•lectiu Columna Clitoriana, que l’utilitzaven com a local social de La Tremenda, on s’hi feren jornades de Dona i Salut, xerrades, tallers, projeccions de pel•lícules i documentals. Els poders públics democràtics han d’estar sempre predisposats a la negociació, i si aquesta no és possible han d’esperar les resolucions dels òrgans judicials, però no actuar unilateralment, amb nocturnitat i traïdoria.


FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Jordi SardansHistoriador i Llicenciat en Ciències de la Informació. Ha publicat diversos llibres relacionats amb la història local. Membre fundador de la revista El Pou de la gallina, en va ser cap de redacció i, des de de 1994, n'és el coordinador. També ha col·laborat amb el diari Regió7 on, setmanalment publica una columna d'opinió.
Altres articles d'aquest autor
Associació Cultural El Pou De La Gallina | NIF: G-58376682 | Carrer Sobrerroca 26, 1r 1a | Apartat de Correus 1 - Manresa | Tlf/Fax: 93 872 50 18 | elpou@elpou.cat | Condicions d'ús
Ús de cookies
Utilitzem galetes pròpies i de tercers per mesurar i gestionar les visites a la web, com també per recordar els usuaris que hi accedeixen. Si accepta la seva instal·lació, considerem que accepta el seu ús. Per canviar-ne la configuració o obtenir informació sobre la nostra política de galetes premi aquí.