Fa 25 anys: tampoc hi havia turistes

per Jaume Puig, 25 de juny de 2014 a les 17:09 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 25 de juny de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
FA 25 ANYS, AL POU. Manresa no era una ciutat turística. Malgrat la proximitat amb Montserrat, un patrimoni arquitectònic interessant com la Seu i que la Cova acollia 30.000 visitants anuals, la ciutat no tenia ni política turística ni una infraestructura hotelera suficient per acollir un flux de visitants de cap de setmana. Més enllà de l’oferta gastronòmica, doncs, el panorama era poc engrescador.

En el reportatge elaborat per Montse Ayala, Cristina Prades i Anna Vilajosana, es recollia la manca d’infraestructures hoteleres –només funcionaven l’hotel Pere III, amb 188 places, i Els Noguers, amb 21 places-- i es constatava que no hi havia Oficina de Turisme ni un Patronat que en fes promoció, i que a l’Oficina d’Informació no disposaven de cap fullet turístic. Hi havia, això sí, un seguit de projectes, com ara la possible captació de visitants provinents de ciutats del sud de França, de la mà de les cambres de comerç d’aquells territoris, i el regidor de Joventut, Jordi Rodó, parlava de la creació de la ruta romànica del Bages i explicava que la propera obertura de l’Alberg de Joventut facilitaria que la ciutat fos més coneguda, si més no pels joves.
 
L'hotel Pere III en una imatge de l'època


El negoci de l’anglès
 
L’anglès era cada vegada més necessari i a Manresa també proliferaven les acadèmies d’idiomes. Però hi havia un buit legal i els professors nadius no gosaven fer declaracions públiques a aquesta revista sobre la seva contractació precària, ja que es trobaven en una situació de tolerància no regulada, segons informaven representants de les acadèmies Esther Idiomes, The English Corner, Way In o Inlingua.
 
Eleccions europees
 
El dia 15 de juny es van fer les votacions per al Parlament Europeu, amb una abstenció a Manresa del 46,63% i la victòria de CiU, que va obtenir 10.407 vots (38,19%), seguida del PSC, 8.470 vots (31,08%); PP, amb 1.596 vots (5,86%); ERC, 1.431 vots (5,25%); IC, 919 (3,37%); CDS, 820 (3,01%); Ruiz Mateos, 680 (2,5%); Alternativa Verda, 349 (1,28%) i PCC, 306 (1,12%). Herri Batasuna hi va obtenir 196 vots (0,72%).
 
Milcentenari i autopista
 
El dia 22 de juny, amb un acte al saló de sessions encapçalat pel president del Parlament, Joaquim Xicoy; el conseller de Justícia, Agustí Bassols; el bisbe de Vic, Josep Maria Guix; l’alcalde Sanclimens; el president de la comissió dels actes, Ramon Roqueta, i una delegació de Narbona amb el seu alcalde Hubert Mouly, s’encetava la celebració del milcentenari de la ciutat. A la plaça Major, 300 estudiants van fer una exhibició de moviments sincronitzats amb cartrons al·legòrics. El dia 20 del mateix mes, el president de la Generalitat, Jordi Pujol, havia inaugurat a Sant Vicenç de Castellet l’autopista Montserrat, després d’uns actes previs d’agermanament entre Terrassa i Manresa que van tenir un ressò més aviat escàs.


Portada del número
 



Participació