Pere Culell | Actualitzat el 18/06/2014

La participació ciutadana a Manresa

La participació dels ciutadans en les decisions que prenen els seus representants polítics és fonamental. No n’hi ha prou en votar en cada elecció. La democràcia, si no és participativa, és insuficient, i la crisi actual dels partits polítics, sobretot els grans partits que han governat, ho posa de manifest.

Amb l’actual govern municipal de Manresa, s’han fet dues consultes: la de barri sobre el Parc Vila Closes, i l’oberta a tothom sobre la conservació de l’emblemàtic Teatre Conservatori. Les consultes són una bona eina de participació; s’han de potenciar i dedicar, bàsicament, als temes en que hi hagi debat. Tot i així, no és l’única forma de participació. Per exemple, anteriorment, els manresans havíem participat en l’elaboració del Pla d’actuació Municipal de cada mandat, o el Pla Integral per la Revitalització del Nucli Antic, el Pla d’Inclusió Social o el Pla Estratègic Manresa 2015, per citar-ne només alguns. Unes formes de participació consolidades i d’èxit, que aconseguien un consens ciutadà i creaven complicitats per avançar. Formes de participació que han estat aparcades pel nou govern.

Per prendre decisions, la informació de qualitat és bàsica i imprescindible. I això costa; requereix voluntat per saber i explicacions adients per comprendre. Em ve al cap l’explicació dels pressupostos de la ciutat d’enguany, encara en fase d’exposició pública, que es va fer recentment a la seu de l’Associació de Veïns de les Escodines. Només hi van assistir persones molt vinculades al afers municipals, i coneixedores del llenguatge tècnic: El públic assistent érem, majoritàriament, regidors municipals, periodistes, alcaldables, presidents d’associacions de veïns i algun activista social. L’explicació, extensa, a càrrec de la regidoria d’economia i governació, si hagués estat adreçada a ciutadans no avesats a la terminologia tècnica, al meu parer, no hauria servit per aclarir el per què d’aquest pressupost.

La participació no hauria de consistir, només, en anar convocant diverses reunions i anar sumant el nombre d’assistents. Els temes han de ser vistos com a claus per la ciutadania. Ha de sumar complicitats. Ha de tenir retorn, valorant l’acceptació o no de les aportacions fetes. Ha d’originar il•lusió i coresponsabilitat. Cal lideratge i convicció. I, tot això, no és fàcil.


FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Pere Culell@pereculell. Manresà de la collita del 1955, és militant d’ERC. Llicenciat i Doctor en Medicina i Cirurgia per la Universitat de Barcelona, ha ampliat la seva formació a Rochester (Minnesota), Atlanta (Georgia) i Milano (Lombardia). Ha estat Coordinador de la Unitat de Patologia Mamària i de l’Oficina Tècnica de Cribratge de la Fundació Althaia. És autor o coautor de 30 publicacions, entre les quals, el Vocabulari de Sinologia i el Diccionari de Sinologia en línia del TERMCAT. Ha impulsat projectes de cooperació entre Manresa i l’Àfrica com a membre de l’Associació d’Amics de la UNESCO de Manresa i de CODES-CAM (Cooperació per al Desenvolupament del Camerun), i des del 2011 fa pinya amb els Tirallongues de Manresa.
Altres articles d'aquest autor
Associació Cultural El Pou De La Gallina | NIF: G-58376682 | Carrer Sobrerroca 26, 1r 1a | Apartat de Correus 1 - Manresa | Tlf/Fax: 93 872 50 18 | elpou@elpou.cat | Condicions d'ús
Ús de cookies
Utilitzem galetes pròpies i de tercers per mesurar i gestionar les visites a la web, com també per recordar els usuaris que hi accedeixen. Si accepta la seva instal·lació, considerem que accepta el seu ús. Per canviar-ne la configuració o obtenir informació sobre la nostra política de galetes premi aquí.