«Costa traslladar als clients potencials la necessitat de complir amb la legalitat tecnològica»

per Núria Closas, 17 de juny de 2014 a les 15:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 17 de juny de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
EMPRENEDORS. El dret a l’oblit o la privacitat a Internet són alguns dels serveis d’E-dret, una empresa formada per Mercè Torras, Maite Casals, Laia Corral, Marta Negro, Meritxell Sánchez i Fidel Aymerich, que ofereix assessorament jurídic en temes relacionats amb les noves tecnologies.

Lleis i Internet semblen pols oposats però avui se’n parla bastant. Quan vau començar a idear el projecte?
-Meritxell Sánchez: Són casos que ja et van arribant al despatx, però la necessitat de tractar aquests temes de forma específica és cada vegada més gran. Si hi ha un client que ven espardenyes per Internet, que li puguis fer un web, els documents legals de l’empresa o el correu electrònic.
 
Teniu coneixements informàtics per fer tot això?
-Marta Negro: Es fa a través de temes legals. Si hi ha una persona que s’ha mort i vol tancar el seu Facebook, no és que nosaltres ens posem a desindexar-ho informàticament sinó que fem els tràmits legals per fer-ho i col·laborem amb l’informàtic que té l’empresa.
 
Quins són els serveis que oferiu?
-M. S.: A E-web tractem el compliment de la legalitat de les pàgines web. Tant en la llei de serveis de la societat de la informació com en la llei de la protecció de dades, publicitat, la política de cookies o altres contractes. E-oblit va relacionat amb la notícia que ha sortit fa poc sobre Google: que tu puguis determinar quina informació teva hi ha a la xarxa.
-L.C.: És molt rellevant perquè ara es pengen moltes coses que segurament d’aquí a un temps qui les ha penjat no voldrà que hi siguin. A ningú li farà gràcia veure la foto del botellón de fa un any.
 
Podríem dir que els vostres clients potencials són els adolescents d’avui?
-L.C: Els adolescents ja en són més conscients. Potser més a l’inici de tot plegat, la franja quan va començar Twitter i Facebook, la gent no n’era tan conscient que el que penjava es quedava allà per sempre.
-M.N.: A l’hora de buscar feina, les empreses posen el nom de la persona al buscador i miren xarxes socials o informació per saber si escau amb el perfil que busquen. Entenem que les coses que fas quan tens 25 anys o si tens un negoci i t’ha anat malament, no vol dir que això ho hagis d’arrossegar sempre. Es defensa el dret a l’oblit, que en sentirem a parlar molt.
-L.C.: Tenim entre mans un projecte que es diu E-testament: què vull que passi amb el meu jo digital quan jo no hi sigui. Donar unes instruccions de què vull que passi amb les meves xarxes socials, què vull que passi amb les coses que tinc on-line, amb els diners a Paypal o a Amazon.
 
Ara també es compra molt per Internet.
-L.C: El servei E-comerç és una adaptació als canvis de la venda de productes. Si vas a comprar a una botiga saps que hi ha una persona que et fa una factura i que si allò no va bé tornes i et canvien el producte. En canvi a Internet queda tot així més despenjat i nosaltres facilitem els serveis pel compliment legal d’aquest tipus de comerços on-line.
 

Membres E-dret, d'esquerra a dreta, Marta Negro, Laia Corral, Mercè Torras, Maite Casals, Meritxell Sánchez i Fidel Aymerich. Foto: Alba Ribas


 
Avui dia una de les sortides laborals passa per la creació d’una pàgina web. Entre altres, empreneu una empresa que acabarà ajudant altres emprenedors?
-M.T: Sí, és així. Ara hi ha molts clients del món tecnològic. Nosaltres tenim la nostra feina i la seguim mantenint. L’empresa l’hem creada per ganes, perquè ens interessa i ens hem animat a fer-ho.
 
Què us ha suposat emprendre un negoci innovador?
-M.T.: El primer any sempre és difícil i el que costa sobretot és traslladar als clients potencials la necessitat que tenen de complir amb la legalitat tecnològica. Ja saben que han de complir amb uns temes legals, però encara no són conscients que també ho han de complir en l’àmbit tecnològic. Com tota activitat que comença necessita el seu rodatge i el seu temps.
  
Fitxa
Projecte: E-dret.
Data de la idea: Setembre 2013.
Data de creació: Gener 2014.
Emprenedors: Mercè Torras, Maite Casals, Laia Corral, Marta Negro, Meritzell Sánchez i Fidel Aymerich. Sector: Assessorament legal.
Definició: Grup d’advocats que treballen per la protecció de la legalitat on-line.
Públic: Obert a tothom.
 
 
 









Participació