La mobilització ciutadana

per Marta Perarnau, 7 de maig de 2014 a les 12:51 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 7 de maig de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Fer consultes està de moda. Venim d’una societat encarcarada, més aviat borreguera, però d’un temps cap aquí, se’ns pregunta per tot i fem avantguarda del poder del poble. Mai com en els darrers temps ens havíem omplert tant la boca de paraules com democràcia, però massa sovint ens fan oblidar el significat fonamental del terme, segurament perquè el sistema democràtic actual queda esllanguit quan hem de votar qüestions bàsiques i fonamentals a través de propostes electorals partidistes que són frases maques i que només ens creiem els que ens titllen d’idealistes. El Diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans defineix la democràcia com el “sistema de govern basat en el principi de la participació igualitària de tots els membres de la comunitat en la presa de decisions d’interès col·lectiu”. Les consultes populars, siguin o no siguin vinculants (i això encara no ho tria el poble), són l’essència més directa d’aquesta definició.

Aquest cap de setmana a Manresa escalfem motors per a propers referèndums que vindran: La consulta ciutadana sobre el futur del Teatre Conservatori. Aquest cap de setmana, hem de demostrar que no només som manresans perquè anem a l’Ikea el dia de la Llum, sinó perquè ens estimem el nostre patrimoni històric i el volem conservar. Tant ens fa, si els números s’han inflat perquè sembli que és molt més car rehabilitar que enderrocar (l’economia i el romanticisme mai no han anat de la mà); tant ens fa que haguem de fer cua per travessar el semàfor de St. Domènec. La plaça dels coloms ja és prou gran per fer goig i encabir-hi fires i festes, i el Teatre Conservatori és un punt emblemàtic de la història i cultura de la nostra ciutat.

De totes maneres, no és només la nostàlgia històrica allò que no em deixa tirar a terra l’edifici. Ni que fos un edifici ruïnós! Em sorprèn que ens vulguem desfer d’un equipament que continua tan actiu, amb els espectacles d’Imagina’t i les sessions del Cine Club, entre d’altres. Fins i tot els meus fills estan preocupats per si es quedaran sense titelles! El Kursaal és un teatre molt equipat i amb una gran programació, però tan sols per solapament horari, no pot incloure les sessions d’aquestes altres entitats que omplen la sala regularment. Ja vam perdre la Sala Ciutat en el seu moment i no volem tornar a ser-ne els perjudicats.

Alguns diran que no és tan greu i que s’ha de mirar endavant, que les ciutats han d’evolucionar. Ja que ens pregunten, haurem de respondre quina mena d’evolució volem per a la nostra ciutat. “Creu que el nou Pla General ha de preveure una ampliació de la Plaça Sant Domènec, sense l’edifici del Teatre Conservatori?” Deixem el Sí, Sí pel 9 de novembre, i ara anem a votar que NO!

Arxivat a:
Opinió



Participació