Pere Culell | Actualitzat el 18/04/2014

Manresa 2022

L’any 2022 farà 500 anys de l’arribada d’Iñigo López, Ignasi de Loiola, a Manresa. La nostra ciutat va ser clau per a Ignasi, on va tenir l’anomenada il·lustració del Cardener. Manresa el va acollir en un moment crític de la seva vida. Molts indrets de la ciutat són testimonis de la presència del “tort”. Fruit d’aquella estada d’onze mesos a la capital del Bages, Manresa ha donat nom a 57 obres fundades pels jesuïtes arreu del món.
 
Dins del Pacte de Ciutat per la Promoció Econòmica i la Cohesió Social, hi figura el Pla Manresa 2022, que vol preparar el municipi per a l’esdeveniment que suposarà el cinquè centenari de l’arribada d’Ignasi. És com haver redescobert la importància d’aquests fets i voler subratllar-ne la importància històrica. És com el redescobriment de les platges a Barcelona i tot el que ha implicat, per a la nostra capital, deixar de viure d’esquena al mar.
 
Sovint se’ns acusa de manca d’autoestima, i Manresa 2022 ha de sumar la complicitat de tota la ciutadania, institucions, entitats i els diversos agents socials, per recuperar-la. Sols no ho podem fer i cal que la Generalitat consideri la Manresa Ignasiana com el que és: una aposta de país, una oferta al món d’història i espiritualitat.
 
Però ens equivocaríem si penséssim que tot s’acabarà el 2022 amb l’arribada de les desenes de milers de pelegrins i turistes que s’esperen. El 2022 tot just ha de suposar l’inici de la projecció de Manresa al món. De tots nosaltres en depèn.

Navega per les etiquetes

manresasantignasi

COMENTARIS

l'Aranya
Pere Culell, 03/06/2014, 01:19

Molt d'acord, Quico. Nosaltres ja estem treballant en un projecte com el que descrius. Bàsic el debat amb la societat civil.
ampliar mires
Quico, 18/04/2014, 11:54

Completament d'acord, Pere, si el pla ignasià està subscrit al pacte de ciutat per la cohessió, del qual no lñ'hem d'oblidar. El que no pot fer es que en nom d'aquesta fita del 2022, deixem enrera tot una sèrie d'elements cohesionadors com pot ser el encara no resolt us de l'actual Mezquita de l'aranya, com centre de culte i ignorar al texit de la ciutat i aprofitar en crear espais aglutinadors de cohessió com seria la creació d'un centre civic interreligios al mateix peu d'entrada a la casa d'excersicis del cova, m'hi imagino que el nostre estimant ignasi de Loiola estaria supercontent i no especular com mercaders en no se quines aventures especulatives comercials, i crec com d'altres actuacions que malahuradament no s'estan portant a terme no per manca de diners si no o be per manca política o perquè on no s'en sap més no es fa. crec que perquè els plans de ciutat arribin a bon port cal que l'administraqció deixi de fer de societat civil i deixi més joc amb aquesta per liderar els projectes de ciutat.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Pere Culell@pereculell. Manresà de la collita del 1955, és militant d’ERC. Llicenciat i Doctor en Medicina i Cirurgia per la Universitat de Barcelona, ha ampliat la seva formació a Rochester (Minnesota), Atlanta (Georgia) i Milano (Lombardia). Ha estat Coordinador de la Unitat de Patologia Mamària i de l’Oficina Tècnica de Cribratge de la Fundació Althaia. És autor o coautor de 30 publicacions, entre les quals, el Vocabulari de Sinologia i el Diccionari de Sinologia en línia del TERMCAT. Ha impulsat projectes de cooperació entre Manresa i l’Àfrica com a membre de l’Associació d’Amics de la UNESCO de Manresa i de CODES-CAM (Cooperació per al Desenvolupament del Camerun), i des del 2011 fa pinya amb els Tirallongues de Manresa.
Altres articles d'aquest autor
Associació Cultural El Pou De La Gallina | NIF: G-58376682 | Carrer Sobrerroca 26, 1r 1a | Apartat de Correus 1 - Manresa | Tlf/Fax: 93 872 50 18 | elpou@elpou.cat | Condicions d'ús
Ús de cookies
Utilitzem galetes pròpies i de tercers per mesurar i gestionar les visites a la web, com també per recordar els usuaris que hi accedeixen. Si accepta la seva instal·lació, considerem que accepta el seu ús. Per canviar-ne la configuració o obtenir informació sobre la nostra política de galetes premi aquí.