Lliçons d’urbanisme

per Jordi Sardans , 8 d'abril de 2014 a les 00:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 8 d'abril de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Més d’un centenar de professionals i amics del desaparegut Quico Mestres van voler homenatjar-lo el passat dissabte 29 de març en una jornada dedicada a la seva obra professional al Bages. Concentrats a la casa Lluvià, diversos arquitectes van glossar Mestres, començant per Enric Massana, delegat al Bages i Berguedà del COAC; el lleidatà Josep M. Llop, president de la Societat Catalana d’Ordenació del Territori i actualment l’urbanista més prestigiós de Catalunya; Sebastià Jornet, president de l’Agrupació d’Arquitectes Urbanistes de Catalunya (AAUC), Quimet Garcia, que va recordar les actuacions urbanístiques més importants de l’homenatjat i Àngels Mas, que va presentar el recorregut del programa. Jordi Ludevid, president de l’agrupació dels col•legis d’arquitectes d’Espanya, que no va poder ser present a l’acte, el recordava emocionat en una carta pública. La redacció del Pla General de 1981 ja es va fer sota la direcció de Mestres, però la seva actuació decisiva a la ciutat va ser a partir de 1995, quan provinent de Sabadell va centrar la seva capacitat professional en el nucli antic, la façana sud, els recorreguts de vianants, la recuperació del Cardener, la distribució equilibrada dels espais lliures, la corona nord amb l’àmbit universitari, el parc de l’Agulla...

En la ruta pel nucli antic, Ignasi Perramon va recordar que el Quico li deia sovint que un arquitecte “havia d’anar amb bota i bata”. Joan Ribera, David Closes, Josep Armengol i Francesc Carné van valorar la intervenció integral lligada a millorar la qualitat de vida dels habitants del sector. Es va parlar del debat sobre la plaça de Sant Domènec, ben viu des del 1995 entre els partidaris de construir una gran plaça i d’altres aferrissadament contraris. Un referèndum decidirà, com així ha de ser! L’edifici dels jutjats nous continua sent motiu de polèmica, per part d’alguns manresans com el sociòleg Pep Oliveras, que afirmava que li sembla massa trencadora amb l’entorn. Prop de la xemeneia de la fàbrica del Salt es va comentar la passarel•la que enllaça el barri Antic amb les Escodines, discutida per alguns. A l’Ajuntament, l’alcalde Junyent el va recordar liderant la darrera transformació urbanística i en va assenyalar el tarannà dialogant i l’honestedat, i va concloure que calia fer justícia a la figura del Quico. A què esperen? Mentrestant, la seva vídua confessava emocionada: “A ell li hauria agradat molt poder assistir a aquesta visita a la ciutat”. No ho va poder fer, però va contribuir a millorar-ne l’autoestima.


Arxivat a:
Opinió


Participació