Criança i elaboració pròpia a la cansaladeria i xarcuteria Pich

per Laia Puig / Alba Piqué, 29 de març de 2014 a les 18:09 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 29 de març de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
DEL TROS A LA SENYALLA. La família Pich porta vinculada a la ramaderia porcina gairebé cinquanta anys, a Sant Martí de Torroella, a la carretera que va de Callús a Santpedor. Ja són tres les generacions que s’hi han dedicat. Els productes que en sorgeixen són un referent de la tradició xarcutera de la comarca.

Els avis en van ser els pioners. En aquell temps, als estables de la casa, com a la majoria de masos de l’època, hi tenien els animals que destinaven a l’alimentació pròpia. Però al cap dels anys es van quedar només amb una quinzena de truges i van construir una petita nau on engreixaven les cries (aquest sistema productiu s’anomena cicle tancat). Amb els anys i les noves generacions s’ha anat ampliant la granja i ara ja tenen una capacitat per a 2.500 porcs. Han deixat de banda el cicle tancat i es dediquen exclusivament a l’engreix. Arriben garrins petits d’unes tres setmanes --pesen una mitjana de 18 quilos-- i s’engreixen durant uns quatre mesos i mig fins a arribar al pes òptim per poder-los sacrificar, generalment entre els 100 i 120 quilos. Treballen principalment amb la raça híbrida de pietrain i duroc .


Jaume Pich
 
La granja consta de tres naus que compleixen tots els requisits per garantir el benestar dels animals, sobretot que tinguin l’espai necessari per viure i créixer. Al voltant del mas hi ha unes 40 hectàrees de camps de cereal; blat i ordi principalment. Aquest cereal l’utilitzen combinat amb altres ingredients per alimentar els seus porcs. Depenent de l’edat dels animals se’ls dóna un tipus d’alimentació determinada que satisfaci les seves necessitats nutritives. Aquesta alimentació esglaonada permet reduir el percentatge de nitrogen que contenen els purins. A la finca s’abonen els camps amb els purins de la pròpia explotació, el baix contingut de nitrogen que presenten els permet escampar més quantitat de purins per hectàrea i continuar complint amb la normativa de fertilització dels camps i dosis de nitrogen màximes per hectàrea, i d’aquesta manera no han de dependre d’una planta de gestió de purins externa. Tant de la granja com els camps se n’encarreguen pare i fill. Un cop engreixats els porcs, es porten a l’escorxador, on se sacrificaran.

Aquí acaba la seva feina, excepte per a una part de la producció, que utilitzaran per a l’elaboració dels embotits i la carn que venen en una botiga pròpia al carrer Numància, de Manresa. D’aquesta part se n’encarrega sobretot la mare, amb el suport de la resta de la família. L’elaboració de l’embotit la fan a l’obrador que tenen a la mateixa botiga. Els productes estrella són la botifarra, el bull blanc i la llonganissa. A més a més, elaboren sobrassada, bull negre, hamburgueses de tots tipus i un llarg ventall de productes més. Tots s’elaboren setmanalment, per garantir la màxima frescor i qualitat. A part de la botiga, també han distribuït els seus productes a escoles i alguns restaurants. I puntualment han col·laborat en les botifarrades populars del barri de la plaça de Catalunya.

FITXA
Productor i elaborador: Família Pich
Productes: carn i embotits de porc
Adreça: Numància, 20. Manresa
Telèfon: 938739746




Participació