Adam Majó | Actualitzat el 28/03/2014

Més sobre el Conservatori

Aparentment, el debat sobre el possible enderroc del teatre Conservatori enfronta dues prioritats, la urbanística i la cultural. Els uns veuen la ciutat sobre el paper i observen que la connexió entre un centre històric amb problemes i un Passeig que encara funciona es veu interrompuda per un immoble d’aspecte extern poc reeixit i funcionalitat discutible. La solució, entenen, és construir en algun altre lloc un equipament escènic de capacitat semblant però amb prestacions i característiques del segle XXI i enderrocar el vell edifici. Els altres, la gent del món del teatre i l’activisme cultural en general, argumenten que la ciutat és com és, que a efectes pràctics arribar del Passeig a la plaça Sant Domènec tampoc és tan complicat i que, encara que vell i atrotinat, el teatre encara funciona. A més, hi afegeixen, aquest ens du a tots records personals i col•lectius insubstituïbles. Hi hauria encara un altre argument a favor de preservar l’edifici, el del seu valor patrimonial. Perquè, si bé és cert que no està inclòs en el catàleg i que ni la façana ni l’estructura ho recomanen, també ho és que el seu interior, típic d’un teatre de meitat del segle XIX, amb motllures de guix i formes arrodonides, és el darrer de tota una colla del seu estil que hi havia a la ciutat i que han anat desapareixent. Si el destruïm borrarem definitivament el testimoni d’una època i d’una forma d’entendre el lleure i els escenaris.

Hi ha, però, un darrer argment a favor de l’enderroc que penso podria arribar a posar d’acord, ni que sigui puntualment, arquitectes i culturetes. És el de la consideració de l’espai públic, i sobretot les places, com a espais potencialment o de forma efectiva útils, molt útils, per a la cultura i l’experiència col•lectiva. No té massa sentit que Manresa, una ciutat de 77.000 habitants amb una àrea d’influència que sobrapassa els 100.000, tingui places de les mateixes dimensions que quan la població era una quarta part més petita i les carreteres quatre vegades més lentes. La ciutat necessita espais amplis on poder congregar uns quants milers de persones sempre que calgui, per escoltar un concert, per fer-hi classes de ball, per allotjar fires i mercats, per convocar-hi manifestacions o pel que sigui. I és molt bo que aquest espai sigui al centre de la ciutat, a la porta del barri antic, així evitem haver de traslladar esdeveniments al Congost o al Palau Firal. De fet –competint amb Crist Rei– la plaça Sant Domènec ja realtza aquesta funció de centre neuràlgic, d’espai de tothom, de lloc “on passen coses”. Per això, amb una plaça més gran i útil guanyaríem també espai per la cultura, la trobada i la socialització.


COMENTARIS

enderrocar
Anònim, 06/05/2014, 20:05

Els qui s'oposen a enderrocar el Conservatori són els mateixos inmobilistes que no volen una gran plaça al centre de la ciutat, com tenen altres ciutats mitjanes arreu a Catalunya. Enderrocar-lo i enderrocar l'edifici del Banc Santander.
Molt d'acord...
lsidre, 09/04/2014, 11:26

amb la Maria R. (i amb la idea d'enderrocar -ric- el Santander i guanyar la façana de Can Jorba.)

I a més, trobo aquesta fal·lera d'enderrocar el Tori com una dèria de nou ric, i això és el que em sorprèn i m'estranya en un cupaire.
¿Ara mateix, a què treu cap l'enderroc, amb la seva despesa -de diners que no tenim a Manresa, que no els té l'ajuntament-, i la conseqüent re-urbanització, amb la seva despesa -de diners que no tenim a Manresa, que no els té l'ajuntament-?

Què ens hem begut l'enteniment? Com si ens podéssim permetre perdre un equipament d'aquestes característiques?
I per a què? Per fer un manifestòdrom? Per fer classes de ball? De debò que ho dius seriosament? Per fer concerts? Serà que no hi ha prou amb l'espai actual, o amb l'escenari de l'alternativa, i amb les molèsties que causen segons quins tipus d'actes a manresans i veïns, i deixem-ho només en problemes de soroll i civisme. I serà que no hi ha altres espais on encabir-los...
O "pel que sigui"? Gran raonament, aquest, Adam. Sí, sí, acabes de reblar el clau amb aquest argument. (Ei, per als qui no ho capten, és ironia.)

Ah, i per cert, el barri vell ja no és el centre de Manresa, ni demogràficament ni geogràfica. (Històric? Potser sí, però en això, malauradament, Manresa no és Vic.)
Si mirem un mapa de Manresa, el centre seria més a prop de la Bonavista que de Sant Domènec. (Ei, una idea, de franc: per al que tu vols, perquè no expropiem l'espai -tot, tota l'illa- de la Fàbrica Nova a La Caixa? Amb dos... I al recent "fill pròdig" de Les Escodines, que el bombin.)

Molt cordialment,
Banc de Santander
Anònim, 01/04/2014, 21:41

Doncs si l'objectiu és fer la plaça més gran que enderroquin l'edifici del Banc de Santander i, de passada, descobrirem la façana sud de Can Jorba.
A Manresa i fa falta un bon hotel ¡¡
Anònim, 01/04/2014, 15:20


No visc ,a Manresa ;però i falta un bon hotel al centre de la ciutat ¡¡¡
pixes fora de test!!!
Maria R., 01/04/2014, 00:36

Em sap greu Adam, però els que tu anomenes culturetes, i que en realitat som activistes culturals, no defensarem mai l'enderroc del Teatre Conservatori en pro d'una plaça més gran per fer-hi actes culturals. És desvestir un sant per vestir-ne un altre.

En quin cap cap, tirar a terra un equipament que dóna cabuda a 50.000 espectadors cada any? En quin cap cap, enderrocar un edifici, que em sap greu corregir-te si que està catalogat, ja que a part de ser un teatre de la segona meitat del segle XIX, també inclou les restes d'un claustre del segle XVIII? En quin cap cap, fer desapareixer un teatre amb l'excusa que la connexió entre passeig i barri antic queda interrompuda si en molts casos, és el propi teatre el que connecta i fa atractiu un barri antic, actualment en decadència? En quin cap cap??????

Si us plau, rellegeix el teu article i busca unes raons més convincents. Ja ens agradaria a molts fer manifestacions multitudinàries a Manresa i que no tinguéssim cabuda a la Pça. Sant Domènec! D'espais a Manresa n'hi ha molts, tenim el centre que tenim i l'hi hem de treure el màxim de profit sent com és, deixem-nos estar de destruir cultura, que ja està prou afectada en tots els sentits (falta de subvencions, pujada d'IVA, etc.) i preocupem-nos de que els espais culturals de Manresa segueixin sent el màxim d'actius i enveja de bona part de Catalunya i resta de l'estat!
PLACES DE CIMENT
ANNA, 31/03/2014, 21:24

Per`poder fer actes multitudinaris la plaça hauría de ser de ciment i sense obstàcles, sense bancs, sense arbres, sense fonts enmig que trenquin l'espai. Ja tenim diverses places de ciment, com són la plaça Major, que quedaría desplaçada definitivament si s'ampliés la plaça Sant Doménec, la plaça Valldaura, a on es fà una ballada de sardanes a l'any per celebrar les Festes de la Mercé i de Sant Francesc, i la placa Milcentenari, potser la més gran, destinada a aparcament però que serveix per fer actes multitudinaris quan s'escau.
Els actes principals que es solen fer són per la Llum, per la Festa Major i per la Mediterrània. Els altres que es fàn són de menor envergadura. El passeig també acull diferents Fires.
Hauríem de deixar de mirar que ténen altres ciutats i pensar que ens convé als manresans.
D'altre banda el Teatre Conservatori és un edifici viu a on es fàn molts actes culturals i d'altres. Ara per ara no tenim cap edifici que pugui substituir-lo.
Bar Perdiu
Anònim, 28/03/2014, 12:20

Ara que han enderrocat l'edifici del bar Perdiu aquesta muralla visual és més petita. Després del Quimet ja pots veure la plaça Sant Domènech. Aquest solar es podria convertir en un nova plaça que donés continuïtat cap a la plaça de Sant Domènech.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Adam Majó@adammajo Manresà des de l'any 1968. Flamero des del 1970. Militant de l'esquerra independentista des del 1986. Cambrer des del 1991. Veí del barri vell des del 1993. Jugador de rugby des del 1995. Opinaire des del 2001. Regidor de l'Ajuntament des del 2004. Llicenciat en Filologia Alemanya des del 2011. I treballador de la bicicleta també des del 2011.
Altres articles d'aquest autor
Associació Cultural El Pou De La Gallina | NIF: G-58376682 | Carrer Sobrerroca 26, 1r 1a | Apartat de Correus 1 - Manresa | Tlf/Fax: 93 872 50 18 | elpou@elpou.cat | Condicions d'ús
Ús de cookies
Utilitzem galetes pròpies i de tercers per mesurar i gestionar les visites a la web, com també per recordar els usuaris que hi accedeixen. Si accepta la seva instal·lació, considerem que accepta el seu ús. Per canviar-ne la configuració o obtenir informació sobre la nostra política de galetes premi aquí.