L’Urmu, entre Urgell i la Muralla

per Redacció, 24 de març de 2014 a les 23:26 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 24 de març de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
PATRIMONI. Molts manresans no saben que els coneguts magatzems Urmu es diuen així perquè la botiga està situada en dos edificis connectats pel darrere que tenen façana al carrer Urgell i a la Muralla de Sant Domènec.Una nova curiositat derivada de la catalogació del nostre patrimoni.

Avui parlem de l’edifici de la Muralla, carrer on s’agrupen un seguit d’habitatges del final del segle XIX i principi del XX de força qualitat, com aquesta casa noucentista de 1916 .
 
Es tracta d’un edifici entre mitgeres de planta irregular amb la façana dividida en tres parts, la central és de planta baixa i quatre pisos i les laterals tenen un pis menys. Pel que fa a la composició, aprofita el gir que fa el carrer per organitzar la façana amb simetria respecte del centre. La planta baixa, pensada per a usos comercials, es resol amb grans obertures dividides per pilastres i columnes, mentre que les altres plantes tenen finestres balconeres altes amb els emmarcaments ornamentats i uns balcons amb baranes de ferro molt treballades. En la franja central de l'edifici els balcons s'unifiquen en cada planta menys en la quarta, i estableixen un segon ordre compositiu horitzontal. És remarcable també el treball decoratiu de les cornises.
 
El catàleg de Manresa protegeix el volum, l’aspecte exterior i els espais comuns de l’edifici per la qualitat de les característiques compositives que es veuen en la continuïtat i l’equilibri de les façanes i la capacitat de remarcar el gir a partir de la distribució de les obertures i de la incorporació d'una planta més en el cos central. També cal destacar el tractament diferenciat dels baixos que estableix dos nivells horitzontals diferenciats.

Foto: Francesc Rubí



Participació