«La Bambolina no és una ludoteca sinó un espai familiar»

per Núria Closas, 16 de març de 2014 a les 22:59 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 16 de març de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
EMPRENEDORIA. Mònica Cuesta era tècnica d’exportacions d’una multinacional suïssa i ara ha creat, juntament amb Glòria Uró i Noemí Mayola, un ateneu familiar. La Bambolina és una franquícia on infants i adults poden fer teatre, disfressar-se o jugar a jocs de taula. També hi organitzen xerrades i tallers per a les famílies i l’espai és alhora una botiga de joguines, i una cafeteria restaurant de menjar ecològic i de proximitat.

Per què La Bambolina?
Mònica Cuesta: El projecte va sorgir arran d’observar com jugaven i quines joguines utilitzaven els nostres fills.
Glòria Uró: Cal veure què necessiten els nens i nenes i observar quina és la predisposició de l’espai per un bon ambient de joc.
Noemí Mayola: Ser mares ens ha fet adonar de la necessitat de tenir un espai com aquest.

Llavors, no és només un espai per als infants?
G..U.: Aquí pot venir tothom, de 0 a 99 anys. Hi ha nois de 14 als quals els encanten els jocs de taula. Estem vivint una fase de criança modificada, que no és real, és cultural per l’estrès del dia a dia. Com a famílies necessitem un espai on estar bé i no només cobrir les necessitats, sinó poder-nos relaxar.
M.C.: Un espai on et mirin amb bons ulls i no et jutgin. Que si el nen vomita perquè es troba malament, doncs no passa res, es neteja i ja està. O si fa una marranada, doncs bé, tots hem fet marranades no?

Les tres fundadores del projecte Les tres fundadores del projecte

Com és l’espai?
M.C.: Fomentem un ambient de joc relaxat entre pares i fills, intentant satisfer necessitats autèntiques segons l’edat dels infants.

Com s’aconsegueix un bon espai de joc?
M.C: L’espai es pot adaptar segons el moment. Les taules són triangulars i es poden ajuntar i moure, no hi ha música, podem modificar les llums dels espais per poder jugar amb les ombres o relaxar l’ambient. El menjar de la cafeteria és natural. No hi ha menjar que alteri, no hi ha llaminadures, no hi ha coca-coles. Aquí no hi ha lluita entre fills i pares, ens carreguem el conflicte.

I el joc, quin és?
M.C.: Són jocs exclusius que no trobaràs en grans superfícies perquè són més cars i el benefici és baix.

En què es diferencien aquests jocs?
G..U.: Són joguines amb les quals el nen deixa de ser espectador per passar a ser actor. Una joguina en què no n’hi ha prou de prémer el botó, sinó que s’ha de tocar, manipular, tenen eines homologades de veritat i no de plàstic. Jocs de taula, de construcció, disfresses...
M.C.: Alhora també és molt important la interacció de l’adult. Cal un acompanyament amb paciència per part de l’adult.
G..U.: Per exemple, en el joc d’una torre, si ja avisem que aquella torre caurà el nen no experimentarà com cau ni sabrà per què, en canvi quan vegi que posant una peça d’aquesta manera o de l’altra, la torre cau, ho aprendrà.

També es poden comprar les joguines però no hi ha cap aparador.
M.C.: Els nens no perceben l’espai com una botiga de joguines i per tant van a allò que els interessa de veritat, no que volen que els comprin. Cuidem molt els estímuls.

Com és emprendre un projecte innovador?
M.C.: Hi ha molts embolics econòmics, els diners, tenir personal, molta burocràcia... Costa molt que entenguin que és un projecte diferent, que no és una ludoteca sinó un espai familiar. Passes por, pel deute, perquè no saps si te’n sortiràs...
N.M.: Després de tota la situació actual haurien de facilitar molt més les coses. No volem obrir un altre basar , sinó que volem cobrir unes necessitats que són paleses, perquè acollim fins i tot gent de fora de la ciutat que ve perquè ho troba interessant.


Fitxa
Projecte: La Bambolina.
Data de la idea : fa 5 o 6 anys.
Data de creació : 10 de novembre del 2013.
Emprenedores: Mònica Cuesta, Noemí Mayola i Glòria Uró.
Sector: espai de joc familiar, cafeteria i botiga de joguines.
Definició: ateneu familiar amb espai de joc (teatre, expressió, moviment, lectura, manualitats), venda de joguines, organització de tallers i xerrades i bar restaurant amb productes ecològics i de proximitat.
Públic: obert a tothom.
Web: www.labambolina.cat .
Xarxes socials : La-Bambolina-ateneu-familiar (facebook).
 


Arxivat a:
Gent, infants, EMPRENEDORIA



Participació