Viatges virtuals

per Ignasi Cebrian, 10 de gener de 2014 a les 10:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 10 de gener de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Els viatges parteixen, inicialment, d'una motivació que et porta cap a la recerca d'espais i temps llunyans o pròxims. Darrere d’aquesta motivació, hi ha les ganes de conèixer. En els cas dels viatges virtuals, la motivació sorgeix de la necessitat de coneixement immediat. Et fas una pregunta mentre observes un fet quotidià, llegeixes el diari o un llibre, mires una pel•lícula o passeges. Les ganes immediates de respondre la pregunta et fan llançar-te sobre el teclat de l'ordinador. Obres el cercador. I hi escrius una o més paraules. I de sobte comença un viatge que et portarà fins a coneixements o llocs sorprenents i inesperats. Els enllaços que fas et porten d'un lloc a l'altre. El viatge et porta a relacionar conceptes o informacions que en principi eren inconnexes. Anem viatjant fent associacions que esdevenen nous coneixements.

Tot seguit, us explico un d’aquests viatges virtuals. Comença de la forma més atzarosa: faig endreça d'alguns llibres i a les meves mans cau el llibre de Ramon Margalef, ecòleg català de renom internacional, titulat Planeta Blau, planeta verd. Rellegeixo a la introducció que el pare de l'ecologia, o si més no el que la va batejar, Ernest Haeckel, creia que el més important era investigar cada espècie biològica per separat i amb tot de detalls. Tot el contrari del que esperaríem escoltar del pare de l'ecologia, és a dir, estudiar sobretot cada espècie inserida en l'ecosistema, relacionant-se amb les altres espècies.

El viatge segueix: busco informació de Haeckel a Internet. Una de els primeres entrades em porta a la Viquipèdia: hi trobo una atapeïda biografia on destaquen les seves aportacions com a científic. Però el que m'atreu més l'atenció és que s'expliqui que era un excel•lent dibuixant i artista. M'interesso per aquesta faceta i trobo increïbles dibuixos. En concret, uns sobre uns organismes microscòpics anomenats radiolaris. Segueixo la pista dels dibuixos i puc arribar a un petit documental sobre les espectaculars formes dibuixades pel científic. El documental es titula Porteus, és del 2004 i guanyador de diversos premis. S’hi mostra l’autèntica fusió que va fer Haeckel entre la ciència i l’art.

Aquest viatge virtual va seguir i em va servir com a font d'inspiració d'altres viatges reals i virtuals. Us convido a iniciar viatges virtuals semblants a aquest i segur que arribareu, resseguint una pregunta inicial, a llocs increïbles i, a més, trobareu coneixements molt interessants. És quasi màgic, el viatge es transforma en una lectura atzarosa conduïda per atraccions inconfesses.


Arxivat a:
Opinió



Participació