‘El rei borni’, una comèdia negra de Marc Crehuet

per Aida Solà, 29 de novembre de 2013 a les 12:11 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 29 de novembre de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
TEATRE. El rei borni, una barreja de comèdia i drama, en què té molta presència la utilització de la violència, ens presenta l’enfrontament entre un manifestant que ha perdut l’ull per un llançament d’una pilota de goma, i el policia antiavalot causant d’aquest acte.
El rei Borni és, a més d'una crítica social en forma de comèdia negra, el principi de moltes coses. En primer lloc, i per als fans de Pop Ràpid (TV3 i Canal 33) és l'oportunitat de veure els mateixos actors amb el mateix humor brut i sense filtres a què ens tenen acostumats a la petita pantalla. En segon lloc, és una bona oportunitat per descobrir cinc bons actors que resolen amb nota l'obra de Marc Crehuet, guionista i director de l'obra i de la sèrie. El rei borni, a més dels tocs de comèdia que marquen l'estil de Crehuet, hi ha una crítica social molt dura que aconsegueix fer-te reflexionar sobre la vida i et fa sortir del teatre content d'haver pagat la teva entrada.

La història comença quan David (Alain Hernández), un Mosso d'Esquadra de la brigada d'antiavalots, arriba a casa cabrejat perquè en una manifestació ha hagut de disparar algú i l'ha deixat sense ull. La Lídia (Betsy Túrnez) el renya com una mare: "David, ja és la segona vegada que et passa una cosa així aquest any... A veure si tindrem problemes" .

L'argument es complica quan es produeix el sopar de retrobament entre la Lídia i la seva amiga Sandra (Ruth Llopis), una actriu molt hipster que es presenta a casa dels joves amb el seu xicot, l'Ignasi (Miki Esparbé), un jove director de documentals socials que es troba profundament deprimit des que va perdre un ull en una manifestació. Poc abans de les postres dels protagonistes s'adonen que David resulta ser que ha deixat borni l'Ignasi.


A partir d'aquest moment la vida d'aquests quatre adults que s'han reunit per sopar i que han passat unes hores incòmodes perquè ni es coneixien ni tenien res a veure, queda lligada per sempre. Sense voler-ho i sense voluntat, l'Ignasi esdevé el guia espiritual del David. Un home violent i perdut que necessita de la manipulació dels altres per seguir vivint. El borni canvia la manera de ser de la resta dels personatges i fa real aquest refrany tan conegut que "Al país dels cecs, el borni és el rei".

L'escenari es construeix d'una manera que ens fa sentir com si estiguéssim en una sala més petita Els únics elements en escena són una taula, quatre cadires i dos arcs de porta a dreta i esquerra. Els clars i foscos i un discurs de fons ens ajuden a canviar d'escena. La veu en off prové d'un senyor amb vestit i interpretat per Xesc Cabot que, des d'un racó, parla de coses inconnexes. Ens demana austeritat , ens culpa de la crisi... L'identifiquem ràpidament com un polític i es mostra en tota l'obra com un element més, constituint en si mateix l'exemple més clar de crítica de tot el guió. El polític és una cosa que sobra i que és aliè als problemes dels protagonistes.




Participació