Majories silencioses i silenciades

per Josep Ramon Mora, 26 de novembre de 2013 a les 10:43 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 26 de novembre de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Diversos milers de persones –unes 200.000 segons els organitzadors– es van manifestar el darrer diumenge de novembre pel centre de Barcelona contra l’austeritat i les noves retallades previstes al pressupost de la Generalitat per al 2014, que consideren “antisocial”. Sindicats i desenes d’oenagés, entitats socials i veïnals i partits polítics van cridar contra el tancament d'ambulatoris i escoles, contra les polítiques d’austeritat dels governs espanyol i català, a qui han demanat una nova política que incentivi l’economia i que no se centri només en l’equilibri pressupostari. Les consignes contra la reforma de les pensions i la pèrdua de poder adquisitiu dels actuals pensionistes també van formar part del repertori de reivindicacions dels manifestants. Actes com el de Barcelona van tenir lloc el dia anterior a mig centenar de ciutats de l’estat espanyol.

Totes aquestes mobilitzacions comparteixen la voluntat de combatre la inutilitat i injustícia de les mesures d’austeritat i devaluació interna i la necessitat d’exigir altres polítiques al servei de les persones, del creixement, l’ocupació de qualitat i la protecció social. Sobren motius per mobilitzar-se: les propostes del govern central per acabar amb la revalorització anual de les pensions aboquen a la pèrdua del poder adquisitiu de milions de pensionistes; els pressupostos del govern de la Generalitat consoliden les retallades i les privatitzacions, generant més desigualtat i pobresa; o la pèrdua de les condicions de treball actuals i l’augment de la precarietat, que provoca l’aplicació de la contrareforma laboral i que està generant una gran conflictivitat a empreses i sectors. En l’horitzó immediat s’anuncien noves mesures del govern espanyol en la mateixa direcció: nova reforma laboral que probablement incidirà en les prestacions de l’atur, reforma de la llei de Seguretat Ciutadana per intentar limitar la capacitat de resposta ciutadana i laboral, i anunci d’una nova legislació per regular el dret de vaga, que ja podem suposar en quina direcció anirà.

El govern del Partit Popular continua aplicant el programa de govern que tenia amagat en el mateix calaix on amagava les llibretes de la caixa “B”. Fins ara ha utilitzat la crisi econòmica per retallar drets socials i desmantellar els drets laborals. Ho ha fet aplicant polítiques molt efectives per aconseguir aquests objectius, però absolutament inútils per atacar els problemes econòmics del país i les causes del desequilibri que van originar la crisi. Ara es preparen per tenir instruments més poderosos per dissuadir la protesta social donant més poder a les autoritats governatives per autoritzar i prohibir, per la via administrativa, manifestacions i reunions i poder sancionar amb quantitats desproporcionades aquells que s’atreveixen a desobeir les seves ordres. Incapaços de solucionar el conflicte social que les seves polítiques han creat, pretenen ara modificar la legalitat per silenciar la protesta. Volen un país de majories silencioses i silenciades.





Arxivat a:
Opinió



Participació