Pere Culell | Actualitzat el 18/11/2013

Mitjans i procés

Cada cop més, alguns mitjans de comunicació renuncien a informar i orienten les seves notícies segons la ideologia de l'empresa que els paga. Crec que El País està en aquesta línia. Fa temps que té dedicats dos o tres periodistes a intoxicar sobre el sistema sanitari a Catalunya. És cert que, malgrat tenir un dels millors sistemes sanitaris del món, hi manca transparència i hi sobra amiguisme. Res a veure, però, amb altres sistemes que conec bé, com per exemple, el nord-americà: si no estàs assegurat, ho tens magre.

Aquest comentari ve a tomb després d'haver llegit l'article publicat a El País del passat 9 de novembre, signat per Milagros Pérez. En aquest article, afirma: "el 1982, el sistema sanitari públic (de Catalunya) estava format per cinc grans hospitals de la Seguretat Social i una plèiade de petits hospitals de diferent titularitat i situació, quasi tots obsolets i molts en fallida per una gestió corrupta o incompetent".

Dona! Aquesta és una afirmació gratuïta i sense coneixement de l'origen del sistema català de salut. La majoria d'hospitals comarcals són de l'època republicana, si no anteriors. Formaven ja una xarxa pública i van sol•licitar la seva concertació amb l'Instituto Nacional de Previsión. Als anys 80, inicien serveis sociosanitaris molt abans que a l'estat espanyol. L'esforç fet per aquests hospitals, davant la manca d'inversió estatal, va ser ingent. Sort n'hem tingut, durant anys, d'aquests petits hospitals que han aproximat els serveis sanitaris, les urgències, diferents especialitats i bons serveis d'infermeria i mèdics a la ciutadania. Molts d'aquests hospitals han estat o segueixen sent experts i especialistes en cirurgia major ambulatòria, cirurgia mínimament invasiva, medicina interna o en radiologia.

Estem en un moment excepcional per tal de determinar quin futur volem per a la nostra nació. Estem en un moment en què sembla que tot s'hi val, i embolica que fa fort. Qualsevol afirmació o acusació, sense haver de justificar-la o provar-la, s'accepta com a veritat. Em ve al cap aquella consigna que se sent en moltes manifestacions contra les retallades, atribuïdes a la Generalitat, quan són els polítics espanyols qui determinen quant podem pressupostar, en quant ens podem endeutar, pràcticament en què podem destinar part dels impostos que generem, mentre se'n queden una bona picossada, que malversen. "Mas, a quina mútua vas" es crida. Ignorant que el president Mas no pertany a cap mútua, que és pacient convençut, ell i la seva família, de la sanitat pública.

Alerta, doncs, amb què llegim. Convé saber qui ho diu i quins interessos amaga. Potser ens adonarem que moltes d'aquestes notícies pertanyen a algun mitjà que té por i està en contra del procés d'alliberament nacional, per tal de bastir una república catalana sobirana, més justa, transparent i solidària.
COMENTARIS

com?
Anònim, 20/11/2013, 13:46

El Pais i altres mitjans són la caverna de Madrid, com l'ArA i el PUNT ho son per a Catalunya.
Fer l'afirmació que fa del President Mas i la seva familia la trobo molt exagerada. Es pot ser un gran defensor de la sanitat pública i ser ususari de la privada con és el President Mas i la seva familia.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Pere Culell@pereculell. Manresà de la collita del 1955, és militant d’ERC. Llicenciat i Doctor en Medicina i Cirurgia per la Universitat de Barcelona, ha ampliat la seva formació a Rochester (Minnesota), Atlanta (Georgia) i Milano (Lombardia). Ha estat Coordinador de la Unitat de Patologia Mamària i de l’Oficina Tècnica de Cribratge de la Fundació Althaia. És autor o coautor de 30 publicacions, entre les quals, el Vocabulari de Sinologia i el Diccionari de Sinologia en línia del TERMCAT. Ha impulsat projectes de cooperació entre Manresa i l’Àfrica com a membre de l’Associació d’Amics de la UNESCO de Manresa i de CODES-CAM (Cooperació per al Desenvolupament del Camerun), i des del 2011 fa pinya amb els Tirallongues de Manresa.
Altres articles d'aquest autor
Associació Cultural El Pou De La Gallina | NIF: G-58376682 | Carrer Sobrerroca 26, 1r 1a | Apartat de Correus 1 - Manresa | Tlf/Fax: 93 872 50 18 | elpou@elpou.cat | Condicions d'ús
Ús de cookies
Utilitzem galetes pròpies i de tercers per mesurar i gestionar les visites a la web, com també per recordar els usuaris que hi accedeixen. Si accepta la seva instal·lació, considerem que accepta el seu ús. Per canviar-ne la configuració o obtenir informació sobre la nostra política de galetes premi aquí.