Artés celebra el 25è aniversari del Raïm de Poesia

per Carles Morell, 1 de novembre de 2013 a les 13:21 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 1 de novembre de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

CULTURA-POESIA. El passat diumenge 27 d’octubre l’Auditori del Complex Cultural Cal Sitjes d’Artés va acollir l’acte de celebració del 25è aniversari del Raïm de Poesia del mateix poble. La celebració va depassar lleugerament les dues hores de durada.

En primer lloc hi va haver la roda de poetes habitual, roda en què cadascun dels poetes, metafòricament representats com a grans de raïm, surten al micro i reciten les seves peces (de vegades també alguna cançó). El tema va ser, en general, el mateix Raïm de Poesia. La celebració, l’aniversari, la companyia; tots els rapsodes van coindicir a destacar el grau de cohesió que el grup ha arribat a tenir. La roda de poetes va durar prop d’una hora, més que en les trobades habituals. També hi va haver parlaments d’homenatge als fundadors i recordatoris íntims.


Durant la segona part, també d’una hora aproximadament, l’Auditori va gaudir amb part del grup de música tradicional (“de la Mediterrània i més enllà”) Les Sisones: per a l’ocasió, amb Aina Plans al piano, Fina Ginesta a la flauta travessera i Mireia Casademunt al violoncel. Algunes de les peces van ser acompanyades per rapsodes del Raïm, i també per balladors d’entitats properes. A més a més, es va rifar un quadre de Carme Caro i, tot seguit, hi va haver un piscolabis de cloenda, en què els assistents van poder intercanviar opinions.


Taula: d'esquerra a dreta, M. Carme Altarriba, Pilar Valiente, Ramon Carrera i Josep Fàbrega. Carme Caro al micròfon.


El Raïm de Poesia d’Artés es va fundar l’any 1988 de la mà del poeta Francesc Blancher (nom que rep el premi de poesia local). Tal com diu al llibre recopilatori d’aquests vint-i-cinc anys que es va poder comprar a la sortida, editat especialment per a l’aniversari, “Blancher va ser molt generós i volgué compartir i inculcar els seus coneixements literaris a totes aquelles persones amb inquietuds similars a les seves, preocupades per la llengua i la cultura del país” (del pròleg de Marina García Martín). Així, el 23 d’octubre del 1988, el Raïm de Poesia es va presentar en societat. En aquell temps, el punt de trobada era la biblioteca de La Caixa, al número 11 del carrer del Carme. Es va iniciar amb la col·laboració d’Andreu Coll, Ramon Carrera, Pere Feliu i Salvador Golobardes (els cinc primers números i grans de raïm, juntament amb Blancher). A partir d’aquell moment el Raïm de Poesia va créixer fins avui, moment en què hi podem comptar 270 persones de procedències diverses (Artés, Manresa, Navarcles, Calders, Parets del Vallès, Lliçà de Dalt, Solsona, Sallent, Orís, Palafrugell,…).

El Raïm de Poesia d’Artés es reuneix l’últim diumenge de cada mes (en horari d’hivern, a les 17h) a la Sala d’Actes de Cal Sitjes. Les sessions acostumen a constar de dues parts: una roda de poetes i, després d'una pausa, d’un homenatge a un poeta conegut. L’última poeta homenatjada ha estat Marina Sallent




Participació