Mel i horta cada dia, sota les voltes del Puigmercadal

per Alba Piqué / Laia Puig, 29 d'octubre de 2013 a les 16:41 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 29 d'octubre de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
DEL TROS A LA SENALLA. Seguim recorrent l’horta històrica de Manresa i, aquest cop, tornem al barri del Poal, però aquesta vegada ens desplacem cap a la zona de darrere el Gimnàstic, anomenada la Font de la Serra. Aquí hi té els horts el Joan Sala, conegut pels manresans com el Saleta.

A partir de l’any 1984 el Joan es va començar a introduir en el món de l’apicultura. Poca gent ho sap però, encara que sembli estrany, també tenim mel manresana. Les arnes estan situades a menys de deu quilòmetres de casa seva. Produeix mel de romaní, a principis de la primavera, i de milflors la resta de temporada. Als rodals de Manresa la mel monofloral més fàcil d’obtenir és la de romaní. La reconeixerem pel color clar gairebé transparent i una textura menys espessa. El procés d’elaboració el fa íntegrament a casa seva, des d’anar a buscar els calaixos de les arnes al bosc, la posterior centrifugació de les bresques per extreure’n la mel fins a l’envasat. L’obtenció de la mel és molt variable, depèn principalment de les pluges, la temperatura i les plagues de les abelles; tot això fa que en sigui difícil preveure la collita anual.

 


Deu anys després d’haver començat amb la producció de mel, el Joan decideix ampliar el negoci i recupera l’horta a la qual anteriorment ja s’havia dedicat la família. Disposa d’una hectàrea de terreny, dividida en tres parcel·les, totes situades al Poal. Als seus camps hi trobem al llarg de l’any els diferents productes de temporada. Ara mateix hi té pebrots, els darrers tomàquets, albergínies, carbassons, mongeta tendra, enciams i figues, entre d’altres. En altres èpoques de l’any també hi trobem una mica de llegum, la mongeta del ganxet, cireres i patates.


Al Joan l’ajuden tres persones més i disposa de l’assessorament dels tècnics de l’ADV (Agrupacions de Defensa Vegetal). La distribució l’han fet sempre íntegrament a mercat; primer a la Plaça Major i actualment a la Plaça de Puigmercadal. Hi són de dilluns a dissabte, de 8 a 13.30 h. La venda al detall obliga a produir petites quantitats de producte i de moltes varietats diferents. A més intenten, en la mesura de les possibilitats, esglaonar els pics de producció per adaptar-se a la demanda i les vendes. És a dir, que a l’hora de plantar els enciams, per exemple, no els planten tots a la vegada, sinó que ho fan gradualment. Així asseguren tenir enciams tot l’any. Això no és possible amb totes les hortalisses; per exemple, en el cas dels tomàquets es fa difícil de controlar i quan és època d’excedents part de la collita que no han pogut vendre a plaça la donen al banc d’aliments. A la finca també hi té hivernacles, on planta les tomaqueres i d’aquesta manera aconsegueix ampliar per davant i per darrere la temporada, ja que no disposa de cambres frigorífiques.
 
FITXA
Explotació: Joan Sala
Productes: Horta, patates, llegums, fruita i mel.
Adreça: Casa Sant Antoni. Font de la Serra (El Poal).
Telèfon: 680 588 352



Participació