Economia verda i reactivació econòmica

per Marc Fernández, 23 d'octubre de 2013 a les 00:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 23 d'octubre de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La creixent demanda, per part de la societat, d’una activitat econòmica més sostenible i respectuosa amb el medi ambient ha fet que cada cop agafi més importància l’economia verda. Un sector que engloba el conjunt d’activitats i processos econòmics que estan lligats al l’àrea ambiental.

Particularment, el seu objectiu es basa en controlar, minimitzar, corregir i prevenir els possibles efectes adversos de l’activitat econòmica sobre el medi ambient i fer un ús més eficient dels recursos naturals.

Tant a nivell català com europeu existeixen diversos treballs estadístics en què es fa una aproximació a la dimensió econòmica del sector ambiental. Donem un cop d’ull a diferents dades:

Si la valoració es fa sobre el nombre d’empreses que formen part d’aquest sector, trobem que, l’any 2010, se n’estimava un volum aproximat de 63.200, dedicades, principalment, a quatre sectors econòmics. El 41,4% es dedicava a activitats relacionades amb l’agricultura i la ramaderia ecològica; un 23,8% a serveis de consultoria, auditoria i assessorament tècnic a empreses i institucions públiques; un 14,6% a les energies renovables, i un 14,5% a la recollida, tractament i valorització de residus. El 5,7% restant, el formen activitats com l’educació i formació ambiental, el tractament de l’aigua i la gestió d’àrees forestals.

A partir d’aquests estudis, s’estima que, actualment, a l’estat espanyol més de 320.000 persones treballen al sector. La gran majoria, en la recollida i tractament de residus, la consultoria ambiental, les administracions públiques i l’agricultura i la ramaderia ecològica.

Altres estudis realitzats per l’OIT (Organització Internacional del Treball) preveuen que, en els propers deu anys, el sector ambiental augmentarà fins a duplicar el volum actual, sobretot en mercats com l’eficiència energètica, la mobilitat sostenible i la gestió de residus.

A Catalunya som líders en nombre d’empreses d’aquest sector econòmic amb el 20% del total de l’estat,  seguits d’Andalusia, Madrid i València.

Per tant, deixeu-me que sigui optimista amb les possibilitats de l’economia verda a l’hora de contribuir a la sortida de l’actual a crisi i en la generació de llocs de treball. Un bon exemple de la salut del sector és l’èxit, entre d’altres, del projecte Bages Regió Verda, la fira Ecoviure o el Global Eco Forum 2013 celebrat a la Pedrera, en què vaig tenir l’honor de participar com a dinamitzador en representació del COAMB (Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya).

Arxivat a:
Opinió, economia verda



Participació