Allò que tenim i no valorem

per Josep M. Oliva, 6 d'octubre de 2013 a les 00:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 6 d'octubre de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El titular semblava l'adaptació d'un altre o una combinació de paraules sobre unes declaracions que hauríem pogut llegir igual dos dies que dos mesos abans. Aquesta vegada deia: "Mas avisa d'una nova campanya de por sobre la permanència a Europa". Vist això molts devíem fer el mateix: girar full. Perquè empassar-se cada dia el mateix menú informatiu i els mateixos comentaris d'una banda i de l'altra, més que tip et deixa embafat. Però aquest cop, i llegint gairebé d'esma, em vaig aturar a pensar, no sé per què, en el que significa formar part de la Unió Europea. I en una mena de reflexió encadenada em vaig anar aturant a prendre consciència de totes les estructures en les quals estem immersos i que per bé i per mal marquen la nostra vida. Continuo creient que si la gent --això que abans en deien el poble i ara en diuen la ciutadania-- sabéssim del cert i amb detall com ens roben i com ens manipulen, la reacció podria ser imprevisible i, gairebé que per un sentit purament pràctic, prefereixo que no se sàpiga del tot, perquè podria ser horrorós. Però tot i mantenint aquesta visió crítica de la política i de les institucions, penso igualment que tampoc no valorem prou el que significa, per exemple, formar part de la unió de països europeus.

El mateix desconeixement dels diputats que --més bé o més malament-- ens hi representen, el desconeixement general de com funcionen les seves institucions i el poc interès que susciten les eleccions al seu parlament són una bona mesura del nostre distanciament. Però quan algú parla de la possibilitat --real o no-- de ser-ne exclosos, és quan molts s'adonen de la sort que tenim de ser-ne membres. Fora bo que es publiqués --i que se li donés una major difusió si és que ja s'ha publicat-- una llista de totes les coses que ens ha aportat i ens aporta formar part de la Unió Europea. I a propòsit d'això, i anant una mica més enllà, també seria bo que tots féssim una altra llista particular de tot el que rebem de la societat i del que hi aportem nosaltres. Segur que a la majoria ens surt un saldo al nostre favor. I és un bé que cal valorar i preservar. Igual com totes les coses bones que tenim a la nostra vida i a les quals només donem importància quan estem a punt de perdre-les.

Arxivat a:
Opinió, UE, Europa



Participació