Josep Ramon Mora | Actualitzat el 26/09/2013

Retallar els salaris (dels altres)

M’he pres la molèstia de fer una petita recerca a través d’internet dels darrers documents publicats per algunes de les més importants organitzacions representatives de l’empresariat, tant a nivell català com espanyol, per tractar d’identificar elements d’innovació dins de les seves propostes en relació amb el funcionament de les empreses i del mercat de treball per tal de sortir de la crisi.
Confesso que ha estat un treball inútil i decebedor. Totes les propostes que els nostres representants empresarials consideren necessàries per sortir de la crisi tenen com a objectiu desregular i retallar drets, i abunden en el reforçament del vell i gastat model de relacions laborals basades en l’ordeno i mano. El darrer exemple és d’aquesta mateixa setmana. El Circulo de Empresarios, entitat que agrupa la flor i la nata de l’empresariat espanyol, torna insistir en les velles fórmules de sempre: rebaixar el salari mínim, precaritzar més els contractes, etc.

Afortunadament no tots els empresaris segueixen el model que les seves organitzacions representatives propugnen i volen. Alguns s’esforcen en dur a la pràctica canvis de fons en les relacions laborals de les seves empreses: aposten per deixar de banda les temptacions autoritàries i intenten crear estructures menys rígides que siguin permeables als interessos de les persones empleades i als de les diverses parts de la societat que es relacionen amb l’empresa. Són empresaris que han captat la necessitat d’avançar en la responsabilitat social de l’empresa; que entenen que cal donar respostes basant-se en la igualtat d’oportunitats que permetin el desenvolupament professional de cada persona a l’empresa; que tracten de superar el vell i gastat esquema de producció fordista en els que uns pensen, decideixen i controlen, i d’altres realitzen mecànicament els treballs repetitius; que aposten per formes d’organització que estimulen la necessitat de treballar en equip amb més quotes d’autonomia, informació i participació; que saben que la implicació i la confiança dels treballadors en el projecte de l’empresa és un factor que va a favor dels bons resultats de l’empresa; que coneixen la importància estratègica de la transparència en els criteris de gestió; que cerquen metodologies madures i intel•ligents de gestió dels conflictes que sempre han existit i existiran entre els diversos sectors que formen l’empresa (accionistes, gestors, treballadors, etc.), i que adapten el seu estil de lideratge personal en tots els àmbits per projectar aquests valors que reclamen dels seus treballadors.

En un món on tot està en permanent canvi i innovació, és ben paradoxal que els líders de les organitzacions empresarials visquin aferrats a models d’organització i lideratge que ja vénen del segle passat i que no aprofitin els moments de crisi per estimular l’exploració de vies alternatives. No és empitjorant les relacions laborals com s’avança cap al futur, sinó generant confiança i il•lusió entre els treballadors, apostant per fer passes decidides cap a la democràcia industrial que, ara per ara, és la gran desconeguda a la majoria de les nostres empreses i sense la qual resulta poc imaginable una democràcia política real.


FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Josep Ramon Mora

Nascut a l’actual comarca del Baix Cinca, a la província d’Osca, l’any 1948. Viu a Manresa des de l’any 1958. Vinculat des de la seva joventut a l’activisme sindical, a través de CCOO. Es membre d’ ICV. Actualment, està jubilat i col·labora amb entitats que treballen contra la pobresa i a favor de la integració social.


Associació Cultural El Pou De La Gallina | NIF: G-58376682 | Carrer Sobrerroca 26, 1r 1a | Apartat de Correus 1 - Manresa | Tlf/Fax: 93 872 50 18 | elpou@elpou.cat | Condicions d'ús
Ús de cookies
Utilitzem galetes pròpies i de tercers per mesurar i gestionar les visites a la web, com també per recordar els usuaris que hi accedeixen. Si accepta la seva instal·lació, considerem que accepta el seu ús. Per canviar-ne la configuració o obtenir informació sobre la nostra política de galetes premi aquí.