Crowdfunding, l'altre finançament

per Marc Fernández, 23 de setembre de 2013 a les 00:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 23 de setembre de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La situació econòmica actual ens ha portat fins a un punt en què els sistemes de finançament que fins fa pocs anys havien estat el referent han deixat de ser-ho. Així, si fins fa ben poc temps la petita i mitjana empresa podia accedir a pòlisses de crèdit o a préstecs a tipus d’interès atractius, avui recórrer-hi s’ha convertit gairebé en una utopia. Com a alternativa, han aflorat altres alternatives força interessants com per exemple el crowdfunding.

Sota aquest nom o els de micromecenatge o finançament col·lectiu trobem una forma de construir una xarxa de persones que, mitjançant aportacions econòmiques individuals, permeten aconseguir els fons per tirar endavant un projecte.

En l’actualitat, el creixement del món 2.0 ha permès que apareguin un gran nombre de plataformes on els projectes i empreses busquen finançament col·lectiu. Fer-ho no és massa complicat: donem d’alta el nostre projecte i se’ns assigna un espai on en podem fer publicitat. Allà, indiquem de manera detallada en què consisteix el projecte i fem saber el capital que necessitem per fer-lo efectiu. A partir d’aquest moment i durant un període de temps aproximat d’un mes, els usuaris del portal web poden fer-hi aportacions. En finalitzar el període fixat per aconseguir els fons, si hem obtingut el capital necessari, felicitats!!! Podem començar el projecte. En cas que no l’aconseguim, els usuaris recuperen els diners que hi han aportat.

I quin paper juguen els inversors o mecenes en un projecte de crowdfunding? En aquest tipus de reptes, els “inversors” no passen a ser socis del projecte. El paper que juguen és una mica diferent: a canvi de la seva aportació econòmica reben una recompensa.

Depenent del projecte, existeixen diferents nivells de recompensa segons el capital que s’hi hagi aportat. Així, per exemple, col·laborar en l’edició d’un llibre pot suposar rebre’l signat per l’autor, poder assistir a la presentació o, fins i tot, posar el nom a un dels protagonistes de l’obra.
Pel que fa als drets d’autor, el creador del projecte en segueix mantenint la propietat en tot moment.  
I què hi guanya la plataforma de crowdfunding? Depenent de l’espai, la comissió que ens cobraran per facilitar-nos els seus serveis sol oscil·lar entre un 5 i un 10% del fons que aconseguim.

Si ho heu trobat interessant, podeu visitar l’ampli ventall de plataformes existents en l’actualitat a la xarxa. N’hi ha que s’han especialitzat en diferents àmbits: cultura i oci, innovació empresarial, projectes socials, etc. Personalment, us recomano la catalana Verkami, una plataforma creada a Mataró per un pare i els seus dos fills.




Participació