Ignasi Cebrian | Actualitzat el 10/09/2013

Curanderos, mags i altres estafadors

Aquest estiu, el 20 d’agost, Narendra Dabholkar, reconegut activista i metge que lluitava contra la superstició i la màgia negra a l’Índia, va ser assassinat. Fou, durant més de dues dècades, promotor del pensament crític. Va anar en contra de les perilloses i perjudicials supersticions que esclavitzen i enganyen de forma fraudulenta a la gent. Lluitava contra qualsevol tipus de creença irracional. Fou assassinat per un grup de radicals que l’acusaven d’anar en contra de l’hinduisme. Va ser el responsable d’un projecte de llei que anava en contra dels curanderos. Aquests, a l’Índia, extorsionen amb màgia negra o vudú, asseguren ser encarnacions de déus i diuen tenir poders divins o capacitat per curar diferents mals. En definitiva, aquest metge lluitava contra la ignorància i la injustícia.

Actualment, cada vegada més, hi ha gent que prefereix creure en màgia, es deixa portar per supersticions i prefereix consultar la bola de vidre o anar a un curandero en lloc de documentar-se sobre qualsevol tema o anar al metge directament. Sents parlar la gent i sovint parlen a les palpentes, sense aportar arguments racionals, crítics i contundents. Troben vincles causals entre dos o més fets que res tenen a veure. Un exemple de vincle causal seria aquell que relaciona l’aparició d’un gat negre amb la mala sort, per la senzilla raó que a algú alguna vegada li va creuar per davant un gat negre i després va patir alguna desgràcia. La ment humana està tan acostumada a fer prediccions que al final volem predir allò que és impredictible. Hem aprés a detectar molt ràpidament relacions causals del nostre entorn. I no totes aquestes relacions són correctes.
Aquesta capacitat del nostre cervell no funciona del tot quan l’entorn és complex. El cervell no detecta tota la informació i es produeixen il•lusions causals, vincles causals erronis. Les il•lusions causals són utilitzades per curanderos, mags i altres estafadors. I, de forma impune, prenen el pèl i els diners a persones de bona fe que es veuen atretes per aquestes pràctiques fraudulentes a causa de la falta d’informació i de la seva naturalesa humana.

Els mitjans de comunicació i les escoles amb informació, divulgació i educació poden lluitar contra aquests estafadors. Hauran de potenciar el pensament crític i racional: com descartar i detectar pseudociències i pseudoteràpies, com detectar enganyoses argumentacions, com interpretar unes estadístiques, com evitar biaixos cognitius... Els nostres docents i periodistes poden fer, a petita escala, el que va fer Narendra Dabholkar, però sense arribar a patir-ne les conseqüències.


COMENTARIS

Cal 2ª comentari de cal reciclar-se Sr. Cebrian
Dra. MariaD Obiols Solà, 13/09/2013, 02:45

Sr. Cebrian,

Abans de tot agrair-li que s'hagi pres la molèstia de llegir el meu comentari, per mi això ja té un valor. Em diu que no he entès res del seu article, no li negaré que en matèria de comprensió sempre podem aprofundir. També li diré, però, que vostè a mi, tampoc no m'ha entès gens. En cap moment jo no li he negat que no s'hagi de fer un treball informatiu per ajudar a detectar aquelles persones, curanderos, mags etc, que no fan la seva feina amb rigor professional i honestedat. El que jo li dic en el meu comentari anterior, Sr. Cebrian, és que no es poden fer generalitzacions com la que vostè fa, són estèrils perquè no ens aporten cap coneixement. Justament l'estudi del camp quàntic, que vostè diu conèixer molt bé, ha demostrat que l'intenció de l'observador intervé en la construcció de la realitat, i aquesta intenció és sempre subjectiva, per tant, el rigor i l'honestedat dels curanderos, dependrà de cada cas particular. Li he de dir també, que comença a haver-hi un nombre gens menypreable de metges, que no només admeten l'absoluta competència professional de determinats curanderos, sinó que col·laboren amb ells per guarir pacients. Això mateix s'ha posat en evidència en el 1er Congrés de Metges i Curanderos que s'ha celebrat a Barcelona aquest darrer cap de setamana, presidit pel Dr. Barnosell, Doctor en medicina neuròleg cirurgià, i ex directiu mèdic a l'Hospital clínic. Aquests congressos, Sr. Cebrian, són interessants per aprendre, en aquest, a més de metges, hi havia biòlegs com vostè, i també físics, que no només hi eren per ensenyar, sinó també per aprendre. Només cal, li torno a insistir, exercitar la ment superior, cregui'm que facilita molt les coses, la raó de la qual vostè parla guanya amb rigor i saviesa, i perd rigidesa, que és justament l'obstacle més perillós per avançar en tot coneixement,per descomptat, també, en el científic. Em diu, que li dono mals arguments, però vostè en el seu comentari no me'ls desfà, per això li demano que me'ls desfaci argumentant, doncs la meva ment, inferior, que també és dialèctica, com totes, té ganes d'aprendre alguna cosa de vostè. Gràcies per l'interès.
Bons arguments
Ignasi Cebrian, 12/09/2013, 11:38

Sra Maria D. Obiols i Solà,

primer de tot gràcies pels mals arguments, em faciliten molt la resposta. I, segon, quan vulgui quedem i li dono lliçons de física quàntica, de biopsicologia, biomedicina... Ah! Continuo pensant que els curanderos i mags (no pas els metges i altres professionals de la salut) són grans estafadors que prenen el pèl i els diners a la gent. I si us plau tornis a llegir l'article em sembla que no ha entès res.


Ignasi Cebrian
Cal reciclar-se Sr. Cebrian
Dra. MariaD Obiols Solà, 11/09/2013, 01:01

Sr. Ignasi Cebrian, en el seu Currículum es defineix defineix com a professor de ciències, per tant he d'entendre que es una persona amb formació científica i a més un educador. Em permeto suggerir-li que per exercir de manera òptima la seva professió, hauria de reciclar-se una mica en el seu propi camp, l'ajudaria molt posar-se al corrent de les descobertes que s'han anat fent des de diferents àmbits científics, alguns exemples: La física quàntica ha demostrat que moltes de les coses que abans eren màgia avui són ciència, és una mica llarg d'explicar, però és així; un altre exemple pot ser el fet que la biopsicologia en estudis avançats ha demostrat que molts d'aquests fenòmens només els podem comprendre des de la ment superior, si és que l'hem desenvolupada, i no pas des de la ment inferior, que és la única que hem utilitzat fins ara, però que és molt més limitada; i un darrer exemple podria ser el fet que la biomedicina en estudis avançats ha denostrat que el cor té cervell. Saber tot això, Sr. Cebrian, li permetria ser més prudent a l'hora de fer sentències, com aquesta en la que tracta d'estafadors a tots els curanderos i mags. Generalitzar és molt perillós Sr. Cebrian, estudïi física quàntica... creguim que és un bon consell, sobretot perquè els alumnes es mereixen un professorat que es recicla en el coneixement, especialment quan es tracta d'un professor de ciències.

Dra. Maria D. Obiols i solà

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Ignasi Cebrian@ignasicebrian Sóc gracienc i visc a Manresa des del 2000. Biòleg i periodista de formació i professor de ciències naturals de professió. Des de sempre m’han seduït els mons del medi ambient, la ciència i la comunicació. No sóc el Capità Enciam i per això faig ecologisme gris, no cridaner i de proximitat, és a dir "sostenibilisme". Tampoc sóc el professor Walter Lewin i per això em dedico a fer docència o divulgació científica també de proximitat i, sempre, de la forma més creativa possible
Altres articles d'aquest autor
Associació Cultural El Pou De La Gallina | NIF: G-58376682 | Carrer Sobrerroca 26, 1r 1a | Apartat de Correus 1 - Manresa | Tlf/Fax: 93 872 50 18 | elpou@elpou.cat | Condicions d'ús
Ús de cookies
Utilitzem galetes pròpies i de tercers per mesurar i gestionar les visites a la web, com també per recordar els usuaris que hi accedeixen. Si accepta la seva instal·lació, considerem que accepta el seu ús. Per canviar-ne la configuració o obtenir informació sobre la nostra política de galetes premi aquí.