Sionisme i periodisme groc

per Jordi Cumplido, 4 de setembre de 2013 a les 11:07 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 4 de setembre de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La dreta catalana veu Israel com el baluard de la civilització occidental al Pròxim Orient davant la barbàrie islàmica, mentre que part de l'esquerra nacionalista i independentista veu l'estat israelià amb admiració per mimetisme amb el procés sobiranista i el que simbolitza de consecució d'un projecte nacional. Malgrat que segueix havent-hi una àmplia corrent d'opinió pro Palestina, el cert és que hi ha tota una estructura mediàtica i intel•lectual que es dedica a la defensa abnegada d'Israel i el sionisme. Per això, no és fàcil que la gent arribi a entendre el que va succeir la darrera setmana en la Festa Major Alternativa de Manresa, quan el grup Amusic Skazz Band va decidir no tocar després que alguns col•lectius de l'organització pengessin cartells d'un dels seus membres en la celebració de l'aniversari de la creació de l'estat d'Israel, generant un ambient de crispació que en feia perillar la seguretat.

Si en comptes de la bandera d'Israel, el personatge en qüestió portés a les mans una esvàstica nazi, ningú hauria mostrat la més mínima reserva davant l'actuació dels membres de la FMA. És tan senzill perquè el nazisme s'associa al genocidi i l'extermini. En canvi, per desconeixement, o per la manipulació mediàtica i intel•lectual, molta gent no relaciona directament l'estat d'Israel amb el genocidi, el colonialisme i l'extermini. El nazisme va deixar de matar el 1945 en perdre la guerra mundial, però Israel porta dècades, i mentre hi hagi població palestina sofrint i morint Israel serà un estat repugnant i genocida. L'estat d'Israel, reitero; no la religió jueva.

El comunicat dels membres de la FMA era molt precís i encertat. En els últims dies ha aparegut a la premsa un article d'Andreu Barnils responent aquest comunicat. I tant de bo totes les opinions al respecte fossin tan sensates com la de l'articulista, el qual sense jo estar-hi del tot d'acord, parla de la qüestió de forma mesurada i amb coneixement de causa. Encara que pugui estar equivocat. El que em genera rebuig és l'actuació d'altres mitjans que, vés a saber per quina raó, manipulen deliberadament el debat. Pura intoxicació periodística. També en les últimes hores part de la premsa local s'ha abraonat com voltors sobre la Festa Major Alternativa publicant la noticia que ja els dies abans dels fets s'havia avortat una actuació perquè un dels membres de la companyia era Mosso d'Esquadra. I tot això amb la intenció de criminalitzar els membres de la FMA i generar tota la polèmica possible per captar lectors i fer diners. És la màxima del periodisme groc: que una mala notícia no t'espatlli un mal resultat.

De tots aquests mitjans, l'actuació de Manresainfo és especialment sagnant. En l'article sobre la polèmica del sionisme titllava l'actitud de la FMA de "campanya antisemita" manipulant deliberadament els termes, ja que a aquestes alçades confondre el que és antisionisme i antisemitisme encara és més greu. No hi ha actituds antisemites entre els col•lectius de la FMA i, ans al contrari, hi ha una marcada identitat antiracista i antifeixista que defensa la convivència de totes les cultures i religions sense exclusió alguna. L'única campanya que hi ha és la d'aquest mitjà contra la FMA, i en l'últim article ja es parla d'intimidacions com si els membres de l'organització fossin uns matons. No són uns matons, efectivament, però tenen uns principis ferms i els defensen, i aquesta és una de les claus de l'èxit de la Festa Major Alternativa. En tot cas, i encara que pugui molestar a algú, que els organitzadors decideixin que a les seves festes no hi actuïn ni sionistes ni Mossos d'Esquadra té tota la seva lògica. Els sionistes defensen un estat racista i assassí, i els Mossos d'Esquadra reprimeixen a diari els moviments socials.



Arxivat a:
Opinió



Participació