Número bomba d'El Pou de la Gallina

per Jaume Puig, 30 d'agost de 2013 a les 00:19 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 30 d'agost de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
FA 25 ANYS, AL POU. Les vendes de la revista número 15 es van incrementar inusualment. Als quioscos del centre de la ciutat s’exhaurien centenars d’exemplars en dos dies. En el tema central, L’ensenyament com a negoci, es presentava el cas de tres escoles manresanes concebudes com una empresa que havia de proporcionar uns guanys a costa del que calgués, fos l’educació dels alumnes o fins i tot la legalitat.
Al marge que el tema atragués molts lectors, es va detectar que alguns desconeguts havien anat adquirint revistes a l’engròs, amb l’objectiu de segrestar tots els exemplars. Això va motivar que la nostra associació editora en fes una segona edició, que també es va exhaurir.



 
El tema central del mes denunciava entre d’altres qüestions que l’escola Joviat practicava el sistema de matriculacions dobles. És a dir, que diversos alumnes havien estat matriculats alhora a BUP i a Formació Professional, presumiblement per obtenir la subvenció per la Formació Professional que rebien tots els centres concertats per part de l’Administració. També s’hi parlava dels problemes econòmics de les escoles Camps i Fabrés i Rial.

L'antic col·legi Rial a la zona del Guix L'antic col·legi Rial a la zona del Guix  


Arran de la publicació del reportatge, el departament d’Ensenyament de la Generalitat va obrir un expedient a l’Escola Joviat, que paral·lelament va exercir pressions sobre anunciants i sobre les empreses distribuïdora i impressora de la revista.
 
L'edifici de l'escola Joviat al carrer de Floch i Torres fa 25 anys L'edifici de l'escola Joviat al carrer de Floch i Torres fa 25 anys

  Augmentaven les parelles de fet
 
Un dels reportatges del mes analitzava l’evolució dels hàbits dels manresans en relació amb els casaments, que s’havien reduït considerablement. Entre els que es casaven per l’Església, el lloc preferit era la Cova, però també tenien força èxit el santuari de la Salut, a Viladordis, i Santa Anna de Claret, a Santpedor. Els casaments pel civil havien augmentat espectacularment des de principis dels anys vuitanta, fins a arribar a igualar als religiosos. Però la tendència que començava a prendre força a finals de la dècada era l’opció de conviure sense vincle legal o religiós, que feia que s’hagués reduït considerablement el nombre de cerimònies.
 
Enderrocament de les Mandongueres
 
Entre els fets destacats del mes de juliol, la revista es feia ressò de les queixes per inseguretat ciutadana, de l’auditoria a l’empresa funerària Fontal i de les denúncies dels presos independentistes Marcel·lí Canet i Sebastià Datzira per tortures a la presó d’Alcalá-Meco. D’altra banda, el ple municipal del 20 de juliol aprovava l’enderrocament de l’edifici de les Mandongueres per obrir-hi una plaça (l’actual plaça d’Europa). Es preveia també obrir una sala d’exposicions a l’antic refugi de la Muralla. 



Participació