“Si no hagués estat per la PAHC, ens quedàvem al carrer"

per Sílvia Berengueras, 28 de juny de 2013 a les 11:23 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 28 de juny de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
VIDA. Miquel Aguilera i Judit Auguets han passat la nit al bloc de pisos buits que ahir dijous va ocupar la PAHC Bages, al carrer Puigcardener, després d'haver-se quedat sense el pis que tenien en propietat a Sant Vicenç de Castellet.
Amb matalassos a terra, la parella de Sant Vicenç i la seva filla han dormit en un pis buit de nova construcció al barri vell de Manresa. Comparteixen l’habitatge amb el Wladyslaw, la seva dona i els seus dos fills de 14 i 17 anys, una altra família que també es trobava sense casa per no poder pagar la hipoteca. Per donar-los un sostre, un centenar de membres de la PAHC Bages va ocupar ahir dijous al vespre el bloc número 7 de carrer Puigcardener. Agents dels Mossos d’Esquadra van presentar-s’hi i van identificar les famílies ocupants de l’immoble, sense que hi hagués incidents. “Hem passat una nit tranquil•la, sempre acompanyats per la gent de la PAHC. En cap moment ens hem sentit sols”, explica el Miquel.


Membres de la PAHC aquest matí, al carrer Puigcardener. Fotos: Sílvia Berengueras

Aquest matí responsables dels serveis immobiliaris de Caixa Banc, propietària de l'immoble, han anat a veure les famílies ocupants “disposats a negociar. Ens han dit que passem tranquils el cap de setmana i que la setmana que ve ja entrarem en negociacions”. Per la seva banda, la PAHC té clar que han ocupat el bloc del carrer Puigcardener per pressionar que l’entitat bancària el destini a lloguer social. Berni Sorinas, de la plataforma, comenta que “en aquests moments hi ha tres o quatre famílies més que es troben en la mateixa situació. Creiem que d’aquí a tres setmanes podríem omplir els cinc pisos del bloc”. Aquesta és la primera ocupació de pisos buits –segons la PAH, “alliberament”– que fan a Manresa i que se suma a l’anomenada “Obra Social de la PAH”, que ja compta amb 12 edificis ocupats en el conjunt del país. “Amb més raó a Manresa, capital dels pisos buits amb un 24% d’habitatges desocupats”, segons consta al manifest que la PAHC va fer públic ahir dijous.




La situació límit que ara la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca cobreix és la de famílies que signen la dació en pagament del pis que tenien en propietat, però que no obtenen lloguer social a canvi. La Judit i el Miquel van signar-la amb el BBVA, van entregar-ne les claus i el traspàs de propietat del pis al banc a qui devien el pagament de la hipoteca. Però l’entitat no els va concedir el lloguer social de l’habitatge, és a dir, quedar-se al pis com a llogaters per un preu que no superi el 30% dels seus ingressos. “Si no hagués estat per la PAHC, ens quedàvem al carrer. En aquest moment no podem pagar cap lloguer que hi ha al mercat”, diu la Judit. Amb el Miquel eren autònoms i a final d’any van haver de tancar el petit negoci que tenien a Sant Vicenç de Castellet.



Arxivat a:
Gent, PAHC



Participació